Η κρίσιμη σύσκεψη του JMMC, οι περικοπές του OPEC και οι φόβοι νέας κατάρρευσης των τιμών
Την Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη συναντήθηκαν για να αποφασίσουν αυτό που με αγωνία περίμενε η υπόλοιπη αγορά: Την επέκταση της ιστορικής συμφωνίας για την περικοπή από την παραγωγή 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα (bpd), που άρχισαν τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους εκτός OPEC τον Μάιο.
Με τις τιμές του αργού να αναμένεται να «πιάσουν» τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στην παγκόσμια ιστορία, πολλοί φοβούνται ότι αυτή η στρατηγική διατήρησης των τιμών, ίσως να καταλήξει σε «αυτογκόλ».
Οι ισορροπίες στην αγορά είναι πολύ εύθραυστες. Ακόμα πιο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη της ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό» τις τελευταίες εβδομάδες, υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού και νέων lockdown. Γι’ αυτό πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η επέκταση της συμφωνίας ίσως να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ ψηλά και να εκτροχιάσει την γενικότερη ανάκαμψη μετά από την κατάρρευσή του. «Το αληθινό κλειδί εδώ, είναι το θέμα της ανάκαμψης, εξήγησε στο CNBC, λίγο πριν από την έναρξη του Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC), ο «βετεράνος» της αγοράς πετρελαίου, Andy Critchlow, επισημαίνοντας το outlook του 13μελούς οργανισμού για 97,7 εκατ. bpd του χρόνου. «Αυτό μοιάζει με αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ας το παραδεχτούμε… αυτό δεν είναι καλό για το outlook του πετρελαίου».
Ακόμα και αν η πρόβλεψη του OPEC «πιαστεί», θα απέχει από τα 99,8 εκατομμύρια bpd της παγκόσμιας ζήτησης που καταγράφηκε στο τέλος του 2019, πριν από την πανδημία. Μοιάζει λοιπόν, πολύ τολμηρή η προβλεψη για τους παραγωγούς που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά και την αποθηκευτική ικανότητα. Και, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι (και) για τον OPEC, αλλά κυρίως για τους Αμερικανούς παραγωγούς, η δυνατότητα αποθήκευσης του παραγόμενου πετρελαίου είναι ένα «κλειδί» ακόμα για τις τιμές.
Με το Brent να κινείται την περασμένη εβδομάδα στο range των $40-$45 το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά από 5 εβδομάδες, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό ήταν το «σινιάλο» της ανάκαμψης από την πτώση των 19 δολαρίων το βαρέλι (και αρνητικά επίπεδα στο WTI) τον Μάρτιο, που έφεραν τα lockdowns της πανδημίας και ο πόλεμος τιμών και όγκου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Όμως, ακόμα και έτσι, το συγκεκριμένο commodity παραμένει σε περιοχή διόρθωσης, κάτω κατά περισσότερο από 30% year-to-date και με τις ισορροπίες να είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.
Ο Critchlow εξηγεί ότι ο OPEC «βρίσκεται σε αυτή την τρομακτική «γκρίζα ζώνη», όπου δεν μπορεί να ανεβάσει τις τιμές αρκετά ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους. Χρειάζεται να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά και χρειάζονται από την αγορά να ανταποκριθεί. Μ’ αυτές τις τιμές, δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Είναι μια θολή εικόνα». Και όντως: Στα 45 δολάρια το βαρέλι, η τιμή είναι αρκετή απλά γαι να κρατήσει ζωντανή την αμερικανική βιομηχανία αργού, που, με χαμηλότερες τιμές καταρρέει. Αλλά σε καμια περίπτωση δεν είναι ικανό αυτό το εύρος τιμής να φέρει τα κέρδη που περιμένουν οι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ