Ουάσινγκτον εναντίον Πεκίνου μέχρι τέλους. Το κλείσιμο του Προξενείου και τα «απόνερα»
Πριν από την εμφάνιση του Covid-19, όλοι οι αναλυτές και φορείς (όπως το ΔΝΤ) συμφωνούσαν στο ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, ήταν η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη: Των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Τώρα, που η πανδημία φέρνει τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το Κραχ του ’29, το τελευταίο πράγμα που εύχεται όποιος θέλει να δει μια ανάκαμψη σε σχήμα V της παγκόσμιας οικονομίας, είναι ένας εμπορικός πόλεμος.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. Με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για κλοπές, σαμποτάζ και υπόγειες βλαπτικές κινήσεις, το τελευταίο «επεισόδιο», η εντολή της Ουάσινγκτον στο Πεκίνο να κλείσει και εκκενώσει το κινεζικό Προξενείο στο Χιούστον του Τέξας, φαίνεται πως οι δύο πλευρές φτάνουν στο διπλωματικό melting point.
Στο σημείο όπου μάλλον δεν υπάρχει νόημα να αναμένεται κάποιο trade deal που θα σταματήσει την επιβολή δασμών. Αντιθέτως, οι μεταξύ τους σχέσεις, «ψυχραίνονται», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν το κλείσιμο του Προξενείου, κατηγορώντας την κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών και επιχειρήσεων και την Κίνα να απειλεί με βαριές κυρώσεις ως αντίποινα, αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν «αμέσως» την υπόθεση. Με την εκπρόσωπο του State Department, Morgan Ortagus, να επιβεβαιώνει τα παραπάνω και να μιλά για πολιτική «μηδενικής ανοχής έναντι στις παραβιάσεις της εθνικής ακεραιότητας των ΗΠΑ από την Κίνα, όπως κάναμε με τις άδικες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, την κλοπή των αμερικανικών θέσεων εργασίας» κ.α., αντιλαμβάνεται κανείς πως το κλίμα είναι θερμότατο. Το escalation, ωστόσο, δεν ήρθε τόσο απλά.
Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, κατήγγειλε συγκεκριμένους Κινέζους πολίτες ότι έκλεψαν (μέσω hacking) εμπορικά μυστικά και κατασκόπευαν φαρμακευτικές που εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον Covid-19, μιλώντας για «μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία». Είχε προηγηθεί η επί μηνών ρητορική της διοίκησης Trump για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές εταιρίες από την Κίνα, αλλά και η ευθεία κατηγορία από τον Αμερικανό πρόεδρο προς το Πεκίνο για έλλειψη πληροφόρησης και ευθύνη για τον κορωνοϊό.
Σε μια κίνηση κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπλοκάρει shipments υπεργολάβων στη Huawei Technologies από chipmakers, διεθνώς, αυξάνοντας την πίεση στις κινεζικές τεχνολογικές φίρμες, όσο ισχύει η παραίνεση προς τους συμμάχους των Αμερικανών να μην χρησιμοποιήσουν κινεζική τεχνολογία για την ανάπτυξη 5G, παραίνεση που ακολουθούν η μία χώρα μετά την άλλη, πλέον. Και φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αρχίσει ακόμα, καθώς από τους δασμούς στο εμπόριο, ο «πόλεμος» έχει μεταφερθεί στο διπλωματικό, αλλά και κυρίως στο τεχνολογικό επίπεδο, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, να δηλώνει στις 6 Ιουλίου ότι η αμερικανική κυβέρνηση «σκέφτεται» αν θα απαγορεύσει το TikTok και άλλα κινεζικά social media.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ