ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 11 ΤΡΙΣ $ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
Προ ολίγων εβδομάδων, ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα αναπτυχθούν με επιπλέον δημόσιο χρέος ύψους τουλάχιστον 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που έφερε η πανδημία. Η εμπορική στασιμότητα που έφερε το lockdown, η ανεργία και κυρίως η απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζονται για να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Πριν… αλέκτωρ λαλήσαι, οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται. Όπως προκύπτει από τους FT, μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι κεντρικές κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, προσέφυγαν στις αγορές, παίρνοντας δάνεια – ρεκόρ, καθώς αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Οι κυβερνήσεις εξέδωσαν χρεόγραφα αξίας 11 τρισ. δολαρίων στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, σχεδόν 70% υψηλότερα απ’ όσο η μέση έκδοση κατά το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών. Βάσει έκθεσης του ΟΟΣΑ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα έρθει «σε πρωτοφανή επίπεδα», λόγω της δραματικής πτώσης του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την «έκρηξη» του δανεισμού. Και συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναμένει αύξηση 13,4 ποσοστιαίων μονάδων το 2020, υψηλότερα από την αύξηση των 12,6 μονάδων που είχε σημειωθεί στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα στοιχεία είναι ήδη συντριπτικά, παρότι ο Οργανισμός επισημαίνει ότι τώρα δεν είναι η ώρα της ανησυχίας για το χρέος, αλλά για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στις εύπορες χώρες του ΟΟΣΑ, οι μέσες κυβερνητικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν από το 109% του ΑΕΠ σε περισσότερο από 137% το τρέχον έτος. Εάν συμβεί αυτό, με το χρέος να φτάνει σε αυτά τα επίπεδα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό θα αναλογούσε κατ’ ελάχιστον σε 13.000 δολάρια ανά άτομο, σε ό,τι αφορά τους κατοίκους των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Τα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία είναι βραδύτερη από αυτή που ελπίζουν οι οικονομολόγοι.
Επειδή, δε, τα στατιστικά στοιχεία έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον, αυτά που έχει ο ΟΟΣΑ στην κατοχή του, δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος στα κράτη-μέλη του αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, για να φτάσει, συνολικά, στα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι σαφές -κάτι που αναφέρεται και στη σχετική έκθεση και συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι- πως η οικονομική επίπτωση της πανδημίας του Covid-19, αναμένεται να είναι χειρότερη το 2020 από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ