ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ «ΣΧΟΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΕ
Μετά το σταδιακό reopening των ευρωπαϊκών οικονομιών, η εκτίμηση των πληγών που δημιούργησε σε αυτές το πάγωμα κάθε δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έκανε σχεδόν σαφές ότι η επιλογή του lockdown δεν θα ξαναϋπάρξει, “no matter what”.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1%, της Γαλλίας κατά 13,8%, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,5% στο β’ τρίμηνο. Για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε αυτό το διάστημα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν.
Και πάνω που άρχισε η επιστροφή στην ανάπτυξη, ήρθε το δεύτερο κύμα του Covid-19. Στην Ισπανία τα κρούσματα «καλπάζουν», ενώ στη Γερμανία, έχουν αρχίσει ξανά οι συζητήσεις για νέο lockdown, καθώς οι φωνές πολιτικών αξιωματούχων που ζητούν την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας, ώστε να μην αναγκαστεί η χώρα να «κλείσει» ξανά. Κι αυτό γιατί, όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος του έγκριτου Γερμανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα της Οικονομίας (DIW) Μαρσέλ Φράτζερ, η επιβολή ενός νέου lockdown θα ήταν καταστροφική, αφού θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο, τον Μάρτιο. Ήδη, όπως εξηγεί, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό. Η ίδια σκέψη διατυπώνεται από τις οικονομικές αρχές και τους αναλυτές και στις υπόλοιπες χώρες.
Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκει η περίπτωση της Σουηδίας. Η χώρα είχε επιλέξει να μην επιβάλει lockdown στον πληθυσμό της μπροστά στην επιδημία Covid-19 ώστε να μη διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα. Δεν το κατάφερε όμως. Γιατί ακόμα και με την οικονομία να λειτουργεί κανονικά, η Σουηδία ανακοίνωσε πτώση ρεκόρ του ΑΕΠ της άνω του 8% στο δεύτερο τρίμηνο. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 8,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής SCB. Είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της, σε τριμηνιαία βάση και, αν επιβεβαιωθεί η κυβερνητική πρόβλεψη για μείωση 6% σε επίπεδο έτους, η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1940. Η εξήγηση ίσως να κρύβεται ότι με περισσότερους από 5.700 νεκρούς και 80.000 κρούσματα, η Σουηδία βρίσκεται μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών σε σχέση με τον πληθυσμό τους.
«Η μεγάλη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην Covid, παρά την ήπια καραντίνα για την οποία έγινε πολύς λόγος. Εντούτοις, η οικονομική πτώση του πρώτου τριμήνου τη θέτει σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την τρομακτική κατάσταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνουν σήμερα οι αναλυτές της Capital Economics.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ