Τα χειρότερα αποφεύγονται για την Αργεντινή, καθώς η χώρα οδεύει προς διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ επιδιώκοντας να καθυστερήσει πληρωμές χρέους και να αποφύγει σκληρά μέτρα λιτότητας, με… άλλο αέρα. Αιτία, είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μεγαλύτερους πιστωτές της για τους όρους μιας αναδιάρθρωσης ξένων ομολόγων ύψους 65 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση της χώρας ευελπιστεί τώρα ότι ομάδες πιστωτών και άλλοι τέτοιοι κάτοχοι, θα στηρίξουν την πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους της Αργεντινής και θα χορηγηθεί στη χώρα σημαντική ελάφρυνση χρέους. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η Αργεντινή δεν θα ξαναζήσει τον εφιάλτη που ακολούθησε τη χρεοκοπία του 2011, οπότε και ουσιαστικά είχε αποκλειστεί από τις κεφαλαιαγορές, συρόμενη σε μια έντονη νομική διαμάχη με τους “holdout” ομολογιούχους, η οποία επιλύθηκε μόλις το 2016.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας πέραν της τροποποίησης των όρων των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν το παλαιό, αθετημένο χρέος για να έχουν περισσότερη δύναμη οι πιστωτές σε οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση, «η Αργεντινή θα προσαρμόσει ορισμένες ημερομηνίες πληρωμής… χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό των πληρωμών του αρχικού κεφαλαίου ή των επιτοκίων που δεσμεύεται η Αργεντινή να καταβάλλει ενώ ενισχύεται η αξία της πρότασης για την κοινότητα των πιστωτών».
Σειρά θα πάρει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, το οποίο έχει δανείσει στη χώρα 44 δις. δολάρια από το 2018, καθώς η Αργεντινή θέλει να καθυστερήσει πληρωμές χρέους που λήγουν το 2021-2023, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ