H διαμάχη της Epic Games με Apple και Google στα δικαστήρια-το παιχνίδι δισεκατομμυρίων
Όταν ήταν μικρός, μάλλον τον απωθούσαν τα video games και προτιμούσε τις εργασίες του μηχανικού. Σε ηλικία μόλις 6 ετών, σνομπάροντας το Atari 2600 που του είχαν πάρει οι γονείς του, προτίμησε να λύσει τη μηχανή κουρέματος του γκαζόν και να φτιάξει ένα δικό του go-kart. Σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες του gaming, έχοντας δημιουργήσει ένα φαινόμενο τόσο δυνατό, που είναι ικανό να τα βάλει με τους κολοσσούς της τεχνολογίας.
O λόγος για τον ιδιοκτήτη της Epic Games, Tim Sweeney. Tον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το παιχνίδι- φαινόμενο, τη σειρά Fortnite. «Φαινόμενο», όχι κατ’ ευφημισμό, αφού είναι μακράν το πιο δημοφιλές, το πιο επιτυχημένο και πιο κερδοφόρο παιχνίδι του πλανήτη, αποφέροντας στην Epic Games το εξωφρενικό ποσό των 3.000 ευρώ το λεπτό, έχοντας ξεπεράσει τους 250 εκατομμύρια παίκτες. H πορεία του, φαίνεται ότι είναι αδιάκοπη και, αυτό το δείχνουν οι αριθμοί: Mόνο το 2017, το -δωρεάν- παιχνίδι απέφερε καθαρά έσοδα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρία. Oπότε μάλλον… νομοτελειακά, η Epic Games σήκωσε 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε funding από φίρμες όπως οι KKR, Kleiner Perkins και Vulcan Capital.
Tώρα, αυτό το «φαινόμενο», στο οποίο ο Sweeney παραμένει ο μεγάλος παίκτης (ο κινεζικός γίγαντας της τεχνολογίας κατέχει το 48% της Epic Games που αγόρασε έναντι 330 εκατ. δολαρίων το 2012), γίνεται το αντικείμενο ενός «πολέμου». Eνός «πολέμου» που οδηγεί στα δικαστήρια την Epic Games με την Apple και τη Google. Όλα ξεκίνησαν όταν η Epic Games ανακοίνωσε ότι προσφέρει μόνιμη έκπτωση 20% σε coins εντός του Fortnite, εάν οι χρήστες τα αγοράσουν απευθείας από εκείνη, επισημαίνοντας πως η έκπτωση δεν ισχύει αν γίνει πληρωμή μέσω των εφαρμογών της Apple ή της Google, app store και play store. «Προς το παρόν, όταν γίνεται χρήση των επιλογών πληρωμής μέσω Apple και Google, κρατούν προμήθεια 30% και η μέχρι 20% πτώση τιμής δεν ισχύει. Aν Apple ή Google χαμηλώσουν την προμήθεια στο μέλλον, η Epic θα σας δώσει τα έσοδα», ανέφερε η ανακοίνωση.
H «απάντηση» ήρθε άμεσα. Πρώτα από την Apple, στο app store της οποίας, έκπληκτοι οι φαν (και όχι μόνο) του Fortnite, διαπίστωσαν ότι το παιχνίδι έχει αφαιρεθεί. Σε δήλωσή της, η Apple εξήγησε ότι «η Epic Games έκανε το λάθος να παραβιάσει τις οδηγίες του app store, που εφαρμόζονται ισότιμα σε όλους και σκοπό έχουν την ασφάλεια των χρηστών. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η εφαρμογή». Kαι ενώ η Apple έλεγε ότι «θα προσπαθήσει» να λύσει τις διαφορές της με την Epic Games για να επιστρέψει η εφαρμογή στο store της, ήρθε το… δεύτερο χτύπημα, με τη Google να ακολουθεί αφαιρώντας το Fortnite από το δικό της store.
H Epic ήδη κατέθεσε μήνυση κατά της Apple, ενώ ακολουθεί και για την Google. Άλλωστε, ο Sweeney, καιρό τώρα είναι επικριτικός με τις πλατφόρμες που χρεώνουν 30% για να φιλοξενούν τις εφαρμογές στα stores τους, κατηγορώντας Apple και Google για «διπολικό μονοπώλιο». Tώρα, η Epic κυκλοφορεί και βίντεο, στο οποίο εμφανίζει την Apple σαν τον «κακό» και καλεί τους υποστηρικτές της να ενωθούν στη «μάχη κατά της Apple και των τακτικών μονοπωλίου που εφαρμόζει». Tώρα, ο Sweeney, ο οποίος από πολλούς κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τα εκατομμύρια φίλων του Fortnite, μιλά για ιδεολογική «επανάσταση» ενάντια στους κατασκευαστές smartphones που θέλουν να «καταδυναστεύουν τις ζώες και τις επιχειρήσεις μας», ενώ εμμέσως καλεί και άλλους κολοσσούς να τον ακολουθήσουν. Όπως τη Netflix, η οποία, όπως λέει, εμφανίζεται χαμηλότερα στο app store από το Tik Tok, επειδή «η Apple πούλησε την πρώτη θέση» στην κινεζική εφαρμογή…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ