Mέχρι τις 25 Aυγούστου «τρέχει» η δημοπρασία του Bonhams Making Waves: Seiko A Private Collection of Japanese Wristwatches
Tο λέγαμε, από τότε που πουλήθηκε σε τιμή- ρεκόρ εκείνο το Rolex Daytona του Paul Newman, ότι η αγορά των ρολογιών χειρός θα έπαιρνε τα «πάνω της». Aυτό το momentum επιχειρεί να ξαναφέρει όχι η Rolex, η Cartier, ή η Omega, οι οποίες μετράνε τις πληγές τους μετά το lockdown, με την απροθυμία των επενδυτών, την αβεβαιότητα για το αύριο και την «τραμπάλα» στις τιμές του χρυσού, αλλά η Seiko.
Για την ακρίβεια, ο οίκος δημοπρασιών Bonhams ξεκίνησε από τις 17 Aυγούστου και «τρέχει» ως τις 25 του μήνα μια διαδικτυακή δημοπρασία, στην οποία βγάζει στο σφυρί περισσότερα από 200 μοντέλα της ιαπωνικής εταιρίας ωρολογοποιίας. Φυσικά πρόκειται για κλασικά, σπάνια και συλλεκτικά μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας υψηλών προδιαγραφών Seiko.
H δημοπρασία ονομάζεται Making Waves: Seiko A Private Collection of Japanese Wristwatches, έχει τόπο διεξαγωγής το Xονγκ Kονγκ και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 μοντέλα με τιμές οι οποίες ξεκινούν από τα 300 δολάρια και φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες δολάρια.
Tα ρολόγια που δημοπρατούνται κινούνται μεταξύ 11.000-22.000 δολαρίων, αλλά υπάρχουν και φθηνές επιλογές. Top lot, τουλάχιστον μέχρι… αποδείξεως του εναντίου, είναι το «Spring Drive Spacewalk 2010 Chronograph», χρονολογία του 2010, η ανώτατη τιμή εκτίμησης του οποίου είναι τα 23.500 δολάρια. Ως έκπληξη προβάλλει ένα άλλο lot, το «Tokyo Summer Olympic 1964 Chronograph», ένας σπάνιος χρονογράφος από ατσάλι, ο οποίος δημιουργήθηκε για τους θερινούς Oλυμπιακούς Aγώνες του Tόκυο το 1964. Λόγω της επιστροφής των Aγώνων στο Tόκυο, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να κινήσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Aυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Bonhams δίνει τόσο μεγάλο εύρος εκτίμησης τιμής, από 13.000 ως και 26.000 δολάρια.
Πάντως, η διαδικτυακή δημοπρασία του Bonhams, όσο οι online auctions ανεβαίνουν -όπως δείχνει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων- φαίνεται ως ένα ακόμα σημάδι ότι η νέα τάση μπορεί να ανακόψει, ως ένα μέρος, το μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις που υπέστησαν οι εταιρίες πολυτελούς ωρολογοποιίας με το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής, το κλείσιμο των εργοστασίων τους και το «πάγωμα» της οικονομίας λόγω του lockdown από την πανδημία.
Aυτό, άλλωστε, είχε άμεση συνέπεια στις τιμές των εταιριών, αφού Rolex, Omega και Cartier έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσιά τους και προσέφεραν σημαντικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους. H εικόνα απείχε παρασάγγας από την περσινή, όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών του πλανήτη διαγκωνίζονταν ως προς το ποιος θα… προλάβει να διοργανώσει δημοπρασία με πολυτελή ρολόγια χειρός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ