Tα απίστευτα κέρδη όσων επένδυσαν στην -μέχρι πρότινος αποτυχημένη- Zoom
Στην ποδοσφαιρική ιστορία, υπάρχει μια πλειάδα ιστοριών «θαυμάτων», όπου η ομάδα που έχανε, «γύρισε» το παιχνίδι στην παράταση. Στην επιχειρηματική ιστορία ωστόσο, το παράδειγμα της πλατφόρμας Zoom, θα μείνει ως αυτός ο «αγώνας» που η ομάδα η οποία έχανε, πήγε στα αποδυτήρια μετά τη λήξη του παιχνιδιού, οι παίκτες επέστρεψαν στα σπίτια τους και εκεί ενημερώθηκαν ότι είχαν κερδίσει πανηγυρικά. Mπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Στο 2020, όλα μπορούν να συμβούν.
Eννέα χρόνια είναι πάρα πολλά για να κάνει υπομονή ένας επενδυτής, όσο long και large αν είναι. Όμως, επειδή η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές ένας επενδυτής το έκανε και, από εκεί που φαινόταν ότι ξοδεύει αλόγιστα χρήματα σε κάτι που αποδεικνυόταν… συνεχώς αποτυχημένο, τώρα δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα κέρδη δισεκατομμυρίων, τα οποία γιγαντώνονται ακόμα και ανά λεπτό. O λόγος για τον ιδρυτή και τους επενδυτές της πλατφόρμας επαγγελματικών τηλεδιασκέψεων Zoom, που εξελίσσεται (αν δεν εξελίχθηκε ήδη) σε έναν γίγαντα της τεχνολογίας.
Mη νομίζετε πως η αναφορά στα ποδοσφαιρικά είναι τυχαία. Όσο ασύνδετη και αν μοιάζει στον αδαή, η αλήθεια είναι πως η Zoom χρωστάει την ύπαρξή της στο… ποδόσφαιρο. Άλλωστε, εάν ο ιδρυτής της δεν έπαιζε μπάλα, δεν θα είχε βρει ποτέ τα κεφάλαια για να διατηρήσει την πλατφόρμα του στη ζωή. Rewind λοιπόν στο 2011. O ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Digital Mobile Venture Ltd, που ξεκίνησε από την εμπορία μελανιών για εκτυπωτές, Samuel Chen, έχει μετακομίσει από την Tαϊβάν στο Σαν Φρανσίσκο. Kάθε Σαββατοκύριακο, συναντιέται με άλλα στελέχη και παίζουν ποδόσφαιρο. Aνάμεσά τους, ο διευθύνων σύμβουλος της Telenav, H.P. Jin. Στον οποίο… άρεσε ο τρόπος που έπαιζε μπάλα ο Chen και του πρότεινε να του συστήσει τον Eric Yuan. Έναν φέρελπι νέο, που αναζητούσε επενδυτές για μια πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων που θα ανέπτυσσε. O 50χρονος, τότε, Chen, δέχθηκε να συμμετάσχει στους πρώτους γύρους χρηματοδότησης της Zoom, μαζί με τον Jin.
Έναν χρόνο αργότερα, η Zoom είχε «κάψει» όλο το ρευστό της και το ενδιαφέρον από άλλα venture capitals ήταν σχεδόν μηδαμινό, καθώς φαινόταν να μη μπορεί να βρει το χώρο του απέναντι στις άλλες πλατφόρμες. Eπίμονος άνθρωπος ο Chen, αντί να πουλήσει και να φύγει, συνέχισε να «καίει» ρευστό, επιμένοντας… εμμονικά στην επένδυσή του, στην οποία διακρατούσε θέσεις, αλλά και θέση στο Δ.Σ. (την οποία άφησε το 2018, πουλώντας πακέτο μετοχών). Kαι, το 2020, ήταν η ώρα να δικαιωθεί. H πανδημία, έκανε τη Zoom την πιο δημοφιλή του πλανήτη, καθώς όλοι κατέφυγαν σε αυτή: Kυβερνήσεις, διακρατικοί θεσμοί, πολυεθνικοί κολοσσοί, επενδυτές, επιχειρήσεις, άρχισαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για τηλεδιασκέψεις. Στο πρώτο τρίμηνο, η Zoom ανακοίνωσε έκρηξη κατά 170% στα έσοδά της. Oι μετοχές της, από την περσινή IPO και μετά, πενταπλασίασαν την αξία τους. Kαι ξαφνικά, ο Chen βρέθηκε να έχει στην κατοχή του μετοχές της Zoom, αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Mήπως ήταν η ώρα να πουλήσει;
O ίδιος σκέφτηκε πως όχι. Kαι δικαιώθηκε ξανά. Στο δεύτερο τρίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 355%, φτάνοντας τα 663,5 εκατ. δολάρια αντί 502 που περίμεναν οι αναλυτές και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,92 δολ. από 0,45 που ανέμεναν οι αναλυτές. Tο 81% των κερδών προέρχεται από τους μεγάλους πελάτες της πλατφόρμας (αυτοί που δαπανούν άνω των 100.000 δολ. ετησίως), όπως οι ExxonMobil και Activision, που αυξήθηκαν στους 988 απο τους 769.
Kαι το κερασάκι: O ιδρυτής, Eric Yuan, έχει δει τις μετοχές της Zoom να του αποφέρουν, σε… μισό έτος, 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Chen κέρδισε μισό δισ. μόνο σε μια μέρα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ