Ένταση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου – Το κείμενο που άναψε φωτιές
Αν όλοι αρέσκονται στο να ωραιοποιούν τις καταστάσεις, για τον μέχρι πρότινος ισχυρότερο -ίσως- άνδρα της ΕΕ, τον πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, κάτι τέτοιο δεν είναι option. Ο Juncker συμπεραίνει ανοιχτά -βάσει και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, φυσικά- ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία τους επόμενους μήνες. Με τον όγδοο γύρο των συζητήσεων να έχει ήδη ξεκινήσει, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες «τρέχουν» για να προλάβουν την προθεσμία κατάληξης των συνομιλιών, τον Ιανουάριο του 2021.
Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις για το εμπορικό κομμάτι του Brexit δεν έχουν δείξει κάποια πρόοδο και, σχεδόν στο σύνολό τους, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες. Ο Juncker λέει ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση. Το Νο deal είναι το πιο πιθανό, το μόνο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων». Άλλωστε, υπάρχουν ανοιχτές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, είπε πρόσφατα ότι αν αυτές δεν ξεπεραστούν ως τις 15 Οκτωβρίου, «τότε δεν βλέπω ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ μας». Σε μια τέτοια περίπτωση, από την 1η Ιανουαρίου, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα ακολουθούν τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που θα αυξήσει τα κόστη για τις εταιρίες και των δύο πλευρών.
Τα πράγματα πήραν πολύ χειρότερο δρόμο την περασμένη Τετάρτη, όταν η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών. Κι αυτό γιατί αναθεωρεί σε ένα μέρος τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit, κάτι που θεωρείται από την ΕΕ ότι συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αφορά στην εσωτερική βρετανική αγορά και τροποποιεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, που έχει στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Με την von der Leyen να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα ζητήσει από τους Βρετανούς μια επείγουσα συνάντηση σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο.«Θα ζητήσω την πραγματοποίηση, μόλις αυτό είναι δυνατόν, μιας έκτακτης μικτής επιτροπής για τη συμφωνία αποχώρησης, ώστε οι εταίροι μας του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσουν λεπτομέρειες και να απαντήσουν στις ζωηρές ανησυχίες μας που αφορούν το νομοσχέδιο», είπε ο Μάρος Σέφκοβιτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Και εξέφρασε την ελπίδα πως το Λονδίνο θα δώσει «τη διαβεβαίωση πως η συμφωνία αποχώρησης θα τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ