Trichet, Ackermann, Salgado κατά των εκτιμήσεων για ανάγκες 200 δισ. των ευρωπαϊκών τραπεζών
Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιζήσουν εάν αναγκαστούν να υποστούν ένα haircut στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann.
«Είναι προφανές ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν εάν αναγκαστούν να αποτιμήσουν το κρατικό χρέος που έχουν στα βιβλία τους στις τιμές της αγοράς», είπε ο Ackermann σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Ο τραπεζίτης πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από τις χώρες της περιφέρειας με στόχο τη μείωση των χρεών τους.
Κάποιοι εμπλεκόμενοι στις αγορές δεν είναι ρεαλιστικοί στις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά το ρυθμό της εφαρμογής των μέτρων αυτών, τόνισε. Η αναγκαστική κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, την οποία ζητά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, θα στείλει το λανθασμένο μήνυμα ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που λαμβάνονται, πρόσθεσε.
Η έκκληση της Lagarde στηρίζεται σε ανάλυση που ετοιμάζει το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία αποτυπώνεται σοβαρή ζημιά στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους.
Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνεται στην προκαταρκτική εκδοχή του Global Financial Stability Report του ΔΝΤ, χρησιμοποιεί τις τιμές των credit default swaps για να εκτιμήσει την αξία των κρατικών ομολόγων των τριών χωρών που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως και της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν οι τράπεζες αποτιμήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα με βάση τις τιμές της αγοράς (δηλαδή με το μέθοδο του mark to market), τότε, η μαύρη τρύπα στα κεφάλαιά τους θα αγγίξει τα 200 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή της τάξης του 10-12%.
Εάν συμπεριληφθούν οι ζημιές από την έκθεση των τραπεζών σε άλλες τράπεζες, τότε, οι επιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά, έως και διπλασιάζονται. Βέβαια, οι ευρωπαϊκές αρχές απορρίπτουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Τη διαφωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι ειδικοί της ΕΚΤ χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία και εκτιμούν ότι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου είναι πολύ χαμηλότερες. Εκτίμησε μάλιστα ότι και το τελικό μέγεθος που θα γράψει το ΔΝΤ στη σχετική του έκθεση θα είναι πολύ διαφορετικό.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado, επισημαίνει ότι λανθασμένα η μελέτη υπολογίζει μόνο τις ζημιές από τα ομόλογα της περιφέρειας, χωρίς, για παράδειγμα, να συνεκτιμά και τα κέρδη από τα γερμανικά bunds. «Η οπτική του ΔΝΤ είναι μεροληπτική. Βλέπουν μόνο τα αρνητικά του όλου θέματος», είπε.