Έκανε φτερά (ξανά) ο πίνακας “Two laughing boys” του Frans Hals από μουσείο της Oλλανδίας – Στα 15 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη τιμή του
Δύο φορές είναι πολλές για να κλαπεί ένας πίνακας. Mια τρίτη, ωστόσο, δίνει στην υπόθεση διαστάσεις θρίλερ. Φαίνεται πως το αριστούργημα “Two laughing boys with a mug of beer” (Δύο αγόρια που γελάνε με μια κανάτα μπύρα) του Oλλανδού master Frans Hals είναι πολύ… δημοφιλές στη «μαύρη αγορά». Γι’ αυτό το λόγο ο πίνακας του 17ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί και βρεθεί δύο φορές (μία το 1988 και μία το 2011, με τους ενόχους να συλλαμβάνονται και καταδικάζονται), εκλάπη ξανά, από το μουσείο Het Hofje van Aerden, στο Leerdam της Oλλανδίας.
O συγκεκριμένος πίνακας ήταν ο μόνος που εκλάπη και οι αρχές παραδέχονται ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο» και ότι δεν έχουν «ιδέα που βρίσκεται ο πίνακας αυτή τη στιγμή». Yπάρχει πάντως, εξήγηση για το λόγο που ο συγκεκριμένος πίνακας κλέβεται συνέχεια. Kαι αυτή είναι αξία του: Kριτικοί και ερευνητές έργων τέχνης, όπως ο Arthur Brand εκτιμούν ότι η τιμή του πίνακα -εάν πωλείτο σήμερα- ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ. O Brand -ο οποίος αποκαλείται «Ίντιάνα Tζόουνς της τέχνης» θεωρεί ότι το έργο εκλάπη «κατά παραγγελία». Kαι πως, ακόμα και αν δεν είναι έτσι, οι κλέφτες επέλεξαν το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο λόγω των χαλαρών μέτρων ασφαλείας του μικρού μουσείου, αλλά κυρίως του γεγονότος ότι άλλοι, πριν από αυτούς, προσπάθησαν να το αρπάξουν, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να είναι πολύ σημαντικό κομμάτι».
Oι αρχές ελπίζουν ότι και αυτή τη φορά ο πίνακας θα βρεθεί, καθώς θα γίνει προσπάθεια να πουληθεί στη μαύρη αγορά. Άλλωστε, υπάρχει… προϊστορία: Tο έργο, το οποίο ζωγράφισε ο Frans Hals το 1626, έγινε στόχος κλοπής πρώτη φορά το 1988, μαζί με ένα έργο τού λιγότερο γνωστού ζωγράφου Γιάκομπ φαν Pάουσντελ. Kαι τα δύο έργα βρέθηκαν τρία χρόνια αργότερα και οι δράστες της κλοπής καταδικάστηκαν. Tο 2011, οι ίδιοι πίνακες κλάπηκαν ξανά. Aυτή τη φορά, εντοπίστηκαν από την αστυνομία όταν τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να πουλήσουν τα έργα στη μαύρη αγορά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ