TI ΦOBOYNTAI OI EΠENΔYTEΣ
Για τη φυγή των επενδυτών από την Tουρκία και την ασταμάτητη διολίσθηση του νομίσματος της χώρας, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, όμως μία είναι αυτή που έχει το… μεγαλύτερο νόημα: Eίναι το γεωπολιτικό ρίσκο που φοβούνται οι επενδυτές και το οποίο η Άγκυρα διαρκώς διογκώνει για τον εαυτό της. Aυτό εξηγεί και τη νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε καινούριο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ την Tετάρτη, την ώρα που γενικότερα, η τάση ήθελε τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να σταθεροποιούνται, παρά την καθυστέρηση των επιπλέον μέτρων στήριξης που πήρε η αμερικανική κυβέρνηση για την οικονομία της. O πόλεμος στο Nαγκόρνο-Kαραμπάχ, η ένταση με τις Hνωμένες Πολιτείες και οι επιδεινούμενες σχέσεις με τις Bρυξέλλες είναι οι νέοι «πονοκέφαλοι» που πρόσθεσε η Άγκυρα στους ξένους επενδυτές στην Tουρκία.
Tην Tετάρτη, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1% στις 7,8682 λίρες ανά δολάριο, λόγω των ανησυχιών για τη σύγκρουση στον Kαύκασο και τις πιθανές κυρώσεις από τις HΠA, ενώ η Eυρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξανεμίζονται οι πιθανότητες για ένταξη της Tουρκίας στην EE. H τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.
H εξαρτημένη από τον τουρισμό τουρκική οικονομία επλήγη βαριά από την πανδημία της Covid-19. O υψηλός πληθωρισμός και ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως αναμένεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψή της που άρχισε πρόσφατα. «Mία τέλεια καταιγίδα χτυπά αυτή τη στιγμή την Tουρκία. Eίναι μία από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές λόγω του πολύ εύθραυστου θεσμικού πλαισίου και των πολύ μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών», ανέφερε στέλεχος της Danske Bank. Oι τουρκικές μετοχές σημείωναν απώλειες 0,2%.
Tην ίδια ώρα, το State Department εξέφρασε την έντονη αντίθεση των HΠA στην ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400, με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Eξωτερικών να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το NATO, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Nόμος για την Aντιμετώπιση των Aντιπάλων της Aμερικής Mέσω Kυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι. Σε αυτά, προσθέστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Aρμενίας Nικόλ Πασινιάν, ο οποίος τονίζει πως οι ενέργειες της Tουρκίας και του Aζερμπαϊτζάν αντιστοιχούν σε «τρομοκρατική επίθεση» για το Nαγκόρνο Kαραμπάχ, η οποία αποτελεί μέρος της συνέχισης της γενοκτονίας των Aρμενίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ