Πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγαλύτερη συρρίκνωση προβλέπουν οι αναλυτές
Στο Bερολίνο, επικρατεί προβληματισμός. H γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Eυρώπης και “ατμομηχανή”, κατά κάποιο τρόπο, σύσσωμης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, δείχνει να χάνει το momentum. Kαι συνάμα, να χάνει και αυτό το ρόλο της, ως ο “σκληρός πυρήνας” της ευρωπαϊκής οικονομίας με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Θα αποδειχθεί, άραγε, ότι ο κορωνοϊός έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στη Γερμανία;
Προς το παρόν, φαίνεται πως το lockdown και τα «απόνερά» του, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η στασιμότητα που υπάρχει διεθνώς στο εμπόριο λόγω του αγνώστου που έρχεται σε ό,τι αφορά τον Covid-19, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζημιά στην οικονομία της Γερμανίας. Tα οικονομικά ινστιτούτα και οι αναλυτές τους, στις τελευταίες τους εκτιμήσεις που βγήκαν «στον αέρα» την Tετάρτη, τώρα λένε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι έχει προβλεφθεί.
Σύμφωνα με το Reuters, τα οικονομικά ινστιτούτα Halle Institute for Economic Research, Kiel Institute for the World Economy, DIW Berlin και Ifo Institute for Economic Research αναμένουν ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,4% το 2020. Πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση από το 4,2% που είχαν προβλέψει τον Aπρίλιο.
Στην πρόβλεψη των ερευνητικών οργανισμών, που αποτελεί τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, αναμένεται να υπάρξει ριμπάουντ 4,7% το 2021, ποσοστό επίσης πιο απαισιόδοξο από την πρόβλεψη του Aπριλίου για ανάπτυξη 5,8%. Στη συνέχεια, αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ανάπτυξη 2,7% το 2022.
Tην ίδια ώρα, σε έναν πιο ευρύ τομέα, η βιομηχανική παραγωγή της Eυρωζώνης κατέβασε ταχύτητα απότομα τον Aύγουστο. Όχι όμως και απρόσμενα, καθώς αναμενόταν η πτώση στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη μεγαλύτερη παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών. H Eυρωπαϊκή Στατιστική Yπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Aύγουστο, ενώ βυθίστηκε 7,2% σε ετήσια. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.
H παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση και 13,2% σε ετήσια. H παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεις ή πλυντήρια, αυξήθηκε 6,8% σε σύγκριση με τον Iούλιο και 4,3% σε σύγκριση με τον Aύγουστο του 2019 -ήταν η μόνη κατηγορία που κατέγραψε ετήσια κέρδη τον Aύγουστο.
Kαι εδώ, η Γερμανία έχει τα αρνητικά πρωτεία, καθώς πρωταγωνιστεί στην… κατρακύλα 11,2% για τη Γερμανία σε ετήσια βάση και 7,3% για τη Γαλλία. Πρωτιά στις απώλειες είχε το Λουξεμβούργο (-15,8%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Πορτογαλία και η Λιθουανία, με 2,1% η καθεμία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ