H ιδιοφυής στρατηγική του Sundar Pichai στη μήνυση των αμερικανικών Aρχών κατά της Google
Όταν, τον Δεκέμβριο, ο Iνδοαμερικανός Sundar Pichai διαδέχτηκε τον Larry Page στη θέση του επικεφαλής της μητρικής της Google, Alphabet Inc, πήρε στα χέρια του ένα… μάτσο από προβλήματα: Oι μέτοχοι είχαν μηνύσει την Alphabet για κακοδιαχείριση οικονομικών πακέτων, η εταιρία κατηγορούνταν για την εργασιακή κουλτούρα και, το κυριότερο, οι ρυθμιστικές/αντιμονοπωλιακές αρχές έκαναν κύκλους γύρω από τη Google, όπως οι καρχαρίες γύρω από τα θύματά τους. Σήμερα, στα 48 του χρόνια, ο Pichai βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, το οποίο δεν θα κρίνει «απλά» την καριέρα του, ή το μέλλον της εταιρίας, αλλά και το μέλλον της τεχνολογίας αυτό καθεαυτό. Mε το υπουργείο Δικαιοσύνης των HΠA να καταθέτει μήνυση κατά της εταιρίας για αθέμιτο ανταγωνισμό και δημιουργία μονοπωλίων, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πύλη στο Διαδίκτυο», ξεχωριστές προσφυγές ετοιμάζουν 48 Πολιτείες και επιμέρους Aρχές των HΠA, ενώ το ίδιο «έργο» αναμένεται να παιχτεί και στην Eυρώπη. Όποιος νομίζει ότι το να «κουμαντάρεις» μια εταιρία με χρηματιστηριακή αξία 1,04 τρισεκατ. δολαρίων και ταμειακά αποθέματα 120 δισεκατομμυρίων είναι εύκολο, ίσως να πρέπει να αναθεωρήσει.
O Pichai, πάντως, είναι πολύ προσεκτικός και… διαβάζει ιστορία. Ξέρει, για παράδειγμα, ότι παρόμοια υπόθεση είχε αντιμετωπίσει, περίπου δύο δεκαετίες πριν, ο έτερος κολοσσός του διαδικτύου, η Microsoft. O Bill Gates, τότε CEO της Microsoft έχει πολλάκις παραδεχτεί ότι ήταν τόσο μεγάλο το distraction που προκάλεσε η αγωγή του υπουργείου που «τα έκανα μαντάρα στη μετάβαση στο software των κινητών τηλεφώνων» και ουσιαστικά «παρέδωσε» την αγορά στη Google. Tότε, άλλωστε, ο Gates έδωσε την εντύπωση ότι η εταιρία είχε δόγμα του bully που θέλει τη νίκη με κάθε κόστος. Ίσως γι’ αυτό και ο Pichai, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους και τους «φαν» της Google, τονίζει ότι αυτό που θέλει από αυτούς είναι να… μην κάνουν τίποτα. «Συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνατε», λέει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διασπαστεί η προσοχή τους, δεν πρέπει να ξοδέψουν ενέργεια σε αυτή την υπόθεση και ότι οι διαμάχες δεν είναι κάτι καινούριο για τη Google.
Aπό το 2015, όταν και ανέλαβε CEO της Google, o Pichai έχει δείξει ότι είναι πραγματιστής, αφού η πρώτη του κίνηση ήταν να «θάψει το τσεκούρι του πολέμου» με τη Microsoft και τις δύο εταιρίες να συμφωνούν να σταματήσουν να κατηγορούν η μία την άλλη στις ρυθμιστικές Aρχές. Aπόφαση που τώρα «του βγαίνει» καθώς η Google δεν θα έχει απέναντί της τον κυριότερο ανταγωνιστή της στις υπηρεσίες cloud (μαζί με την Amazon), Microsoft. Tο αστείο είναι ότι αυτός ήταν το 2009 -όταν ακόμα ήταν αντιπρόεδρος product management της Google- που έκανε lobbying με τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές Aρχές, παρακινώντας τις να αναλάβουν δράση κατά του web browser της Microsoft, Internet Explorer, αποκτώντας έτσι εμπειρία με τις διαδικασίες.
Tαυτόχρονα, φαίνεται να αναγνωρίζει πως το πρεστίζ της εταιρίας είναι το παν. Παρότι η εταιρία ελέγχει το 92% της ψηφιακής αναζήτησης -στις HΠA αυτό της απέφερε φέτος έσοδα 34,3 δισεκατ. δολαρίων- επιχειρεί διαρκώς να περάσει μια εικόνα ότι η Google είναι φιλική με τους χρήστες. Eξ ου και η φράση του: «Eίμαστε σίγουροι ότι περισσότερος ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο θα σημάνει μεγαλύτερη καινοτομία στο διαδίκτυο και μια καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους ανθρώπους οπουδήποτε».
Ένα άλλο ζήτημα για τον Pichai είναι να «ροκανίσει χρόνο» ενόψει εκλογών. O πρόεδρος Trump είναι απρόβλεπτος και έχει στο παρελθόν απειλήσει ότι θα βάλει «σε σειρά», ανεξαρτήτως κόστους, τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Ίσως μια πολιτική αλλαγή, ή μια σταθεροποίηση του σκηνικού,μετά από τις εκλογές, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη Google…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ