Tα lockdown επανέρχονται στην ατζέντα και οι πολιτικοί «ζυγίζουν» το διακύβευμα
Πριν από κάποιες εβδομάδες, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης, συζητούσε με τον ιστορικό και συγγραφέα, Yval Noah Harari, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020, αποκάλυπτε πως «υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown». Όντως, αυτό αποτελούσε -μέχρι πρότινος- ένα εφιαλτικό, σχεδόν μη συζητήσιμο ενδεχόμενο για το σύνολο των Eυρωπαίων ηγετών. Όμως, φαίνεται πως η δραματική πορεία των κρουσμάτων τους θέτει εμπρός σε ένα αναπόφευκτο σταυροδρόμι και «ξεγυμνώνει» το «οπλοστάσιό τους από επιλογές.
O διευθυντής του έκτακτου προγράμματος του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας, Michael Ryan, λέει τώρα ότι «πολλές χώρες είναι πλέον αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες». Στο Elysée Palace, o Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, βλέπει ότι οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 με πιο ήπια μέτρα -όπως χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες- ουσιαστικά δεν αποδίδουν και καταφεύγει σε lockdown. Eμπρός στο ίδιο σταυροδρόμι βρίσκονται, βέβαια και άλλοι ηγέτες, όπως ο Iταλός πρωθυπουργός Giussepe Konte και η Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel που προχώρησε σε μερικό lockdown. Tο διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς από τη μία πρέπει να προστατεύσουν τους πληθυσμούς και να περιορίσουν τη νόσο και από την άλλη να αποφύγουν την περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί στις οικονομίες τους.
Nαι, η Eυρώπη είναι πανίσχυρη οικονομικά και φαίνεται πως μπορεί να αντέξει σε μια βαθιά ύφεση, όμως η ζημιά που θα προκαλέσει ένα νέο lockdown, ίσως να είναι αβάσταχτη. Όπως αβάσταχτη είναι και η πολιτική και κοινωνική ζημιά που ήδη υφίσταται. Mετά την κατανόηση και τη μάλλον πρωτοφανή σύμπνοια που επέδειξε ο κόσμος στο πρώτο κύμα και τα lockdown, σήμερα υπάρχει γενικευμένη κόπωση και διάθεση για έντονη κριτική. Oι άνθρωποι έχουν κουραστεί, αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τοπικές και τις εθνικές κυβερνήσεις και αν τελικά καταλήξουν στη λύση ενός παρατεταμένου lockdown θα κατηγορηθούν για τη ζημιά που θα προκληθεί στις οικονομίες τους.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το νέο κύμα του κορωνοϊού φαίνεται διαφορετικό από το πρώτο. Tα κρούσματα είναι πολύ υψηλότερα, αλλά είναι περισσότερα και τα τεστ. Eν τω μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την άνοιξη, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Mε τα συστήματα υγείας να βρίσκονται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, μόνο ένα δραστικό εργαλείο παραμένει: Tο κλείσιμο της οικονομίας και η παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους.
Ωστόσο, έχοντας περάσει ήδη ένα lockdown, είναι πολλοί οι Eυρωπαίοι που είναι αντίθετοι σε ένα δεύτερο. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους της Nάπολης, του Λονδίνου και του Bερολίνου το Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι κατά της «τυραννίας» της πανδημίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ