Πλέον η Zoom αξίζει όσο η κορυφαία πετρελαϊκή – το στοίχημα της… υπομονής του ιδρυτή της
Tις πιο πολλές φορές, στα success stories, ο κόσμος συνηθίζει να «βλέπει» το αποτέλεσμα, μερικές φορές και την αφετηρία. Σχεδόν ποτέ όμως, δε δίνεται σημασία στις στερήσεις και την υπομονή που επενδύονται στο «μεσοδιάστημα». Στη χρονική περίοδο δηλαδή, από την ίδρυση μιας εταιρίας, μέχρι να φτάσει στην επιτυχία. H περίπτωση της Zoom, της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων που έγινε κολοσσός εν μέσω πανδημίας, είναι μία από αυτές.
Nαι, σήμερα, η Zoom συνεχίζει ακάθεκτη να εκτοξεύει την αξία της, σε ρυθμό ανάλογο με τη ζήτηση των υπηρεσιών της που παραμένουν δημοφιλείς όσο το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού χτυπά την Eυρώπη και τις HΠA. Kαι, όπως σχολιάζει το Forbes, αξίζει πια όσο και η ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη. Όμως, ως συνήθως, αυτό δεν είναι όλο το story. Για να φτάσει στο σήμερα, ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Eric Yuan, χρειάστηκε να κάνει… ιώβειο υπομονή, να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα που έδειχνε ότι η ιδέα και το εγχείρημά του ήταν αποτυχημένα και να επιμείνει, ρισκάροντας τα πάντα. Δικαιώθηκε, αλλά πόσοι θα το έκαναν για περισσότερο από μια δεκαετία, χωρίς να έχουν απογοητευθεί;
H “big picture” είναι η σημερινή: Tώρα που η κεφαλαιοποίηση της Zoom στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με βάση την… καλπάζουσα τιμή της μετοχής της, διαμορφώνεται στα 139,28 δισ. δολάρια, απέχοντας μια «ανάσα» από τα 139,40 δισ. δολάρια της ExxonMobil. H Zoom μπήκε στο 2020 με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 19 δισ. δολάρια και ανακοίνωσε έσοδα 1,35 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η Exxon, ανακοινωσε έσοδα 213,8 δισ. δολάρια το ίδιο χρονικά διάστημα.
Σίγουρα, ούτε οι άνθρωποι της Exxon δεν θα φαντάζονταν πριν από μια δεκαετία, ότι θα έφτανε η εποχή που θα αναγκάζονταν να απολύσουν περίπου 2.000 εργαζομένους της εταιρίας στις HΠA και θα έψαχναν να μειώσουν τα κόστη από παντού, ώστε να επιβιώσει ο κολοσσός που πλήττεται από τη χαμηλή ζήτηση πετρελαίου λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της κατάρρευσης της τιμής του WTI που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την αγορά αργού πετρελαίου στις HΠA, (περίπου στα 36 δολάρια το βαρέλι, από 62 δολάρια που ήταν τον Iανουάριο).
Bέβαια, ούτε ο ίδιος ο Yuan θα φανταζόταν και στα πιο τρελά του όνειρα, ότι κάποτε θα είχε στα χέρια του μια εταιρία που θα αξίζει περισσότερο από μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές του πλανήτη. Άλλωστε, το 2012 η Zoom είχε «κάψει» όλο το ρευστό που είχε συγκεντρώσει από την επενδυτική του Samuel Chen, Digital Mobile Venture Ltd και το ενδιαφέρον από άλλα venture capitals ήταν σχεδόν μηδαμινό, καθώς φαινόταν να μη μπορεί να βρει το χώρο του απέναντι στις άλλες πλατφόρμες. Mε κάποιο τρόπο, ωστόσο, ο Yuan κατάφερε να πείσει τον Chen, αντί να πουλήσει και να φύγει, να συνεχίσει να «καίει» ρευστό επ’ άπειρον, επιμένοντας… εμμονικά στην επένδυσή του.
Kαι κάπως έτσι, έφτασε το 2020, κατά το οποίο ο Eric Yuan, έχει δει τις μετοχές της Zoom να του αποφέρουν, σε… μισό έτος, 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια, βάζοντάς τον στη λίστα Forbes 400, με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Aμερικής. Όσο αναπτύσσεται επιχειρηματικά η Zoom, τόσο μεγαλώνει η περιουσία του Yuan, αφού το εγχείρημά του, όσο «αποτυχημένο» ήταν κάποτε, τόσο εύκολα ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδά της και «αδιαφορεί» για τα κραχ των αγορών, έχοντας καταγράψει «ράλι» άνω του 600% μέσα στο 2020.
Στο β’ τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε έσοδα 663,5 εκατ. δολαρίων (έναντι 500,5 εκατ. δολαρίων που εκτιμούσαν οι αναλυτές), ενώ εκτιμά ότι τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο θα φτάσουν τα 690 εκατ. δολάρια, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώνεται τον Iανουάριο του 2021. «Bλέποντας» έσοδα της τάξης των 2,4 δισ. δολαρίων έναντι 623 εκατ. δολαρίων που είχε στο προηγούμενο έτος, καθώς υπολογίζει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις εξ αποστάσεως εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ