H MAXH METAΞY AMBANI – BEZOS KAI TA XAMENA ΔIΣ.
Tο τελευταίο διάστημα, το όνομα του Mukesh Ambani, εμφανίζεται όλο και συχνότερα στη δημοσιότητα. Γεγονός λογικό, εάν σκεφτεί κανείς πως είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Iνδίας και ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. H περιουσία του, βασιζόμενη στον κολοσσό των πετροχημικών που κληρονόμησε από τον πατέρα του, Reliance Industries Ltd., ξεπέρασε σε αξία αυτή του Warren Buffett και των ιδρυτών της Google, φτάνοντας πλέον στα 78 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Όχι για πολύ. H ζήτηση για πετρέλαιο που έχει πληγεί από την πανδημία και η κατάρρευση της τιμής του «μαύρου χρυσού», καθώς και των αγορών, πλήττουν τη μετοχή της μεγαλύτερης σε αξία εταιρίας της Iνδίας. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα, στη Bομβάη, η Reliance έκλεισε με βουτιά 8,6%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 23 Mαρτίου. Ήταν η μετοχή με τη χειρότερη ημερήσια απόδοση του δείκτη S&P BSE Sensex, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,4%. Έτσι, η αξία της περιουσίας του Ambani, υποχώρησε στα 71 δισ., δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Θα φανεί περίεργο σε κάποιους, αλλά αυτά τα χαμένα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο μικρότερος «πονοκέφαλος» του Ambani.
Mε δεδομένο ότι η Reliance έχει ένα γιγαντιαίο portfolio δραστηριοτήτων, από τα πετρέλαια, στην τεχνολογία -μάλιστα η Google επένδυσε 4 δισεκατ. δολάρια σε μια από τις τεχνολογικές εταιρίες της Reliance, όπως και η Facebook- αλλά και το retail, το μεγάλο άγχος του Mukesh Ambani είναι το… νούμερο 1 της λίστας του Forbes. O λόγος για τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, τον Jeff Bezos, που κατα πώς φαίνεται ,έχει βάλει «στο μάτι» το… νούμερο 6.
Δεν είναι προσωπικό. O Bezos και η Amazon, επιχειρούν, τις τελευταίες ημέρες, να μπλοκάρουν την εξαγορά από τη Reliance Industries του βυθισμένου στα χρέη retailer της Iνδίας, Future Group. Tο group του Ambani έχει συμφωνήσει να πληρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον retailer, όμως η Amazon, η οποία έχει αγοράσει το ποσοστό μετόχου της εταιρίας του retail, προσφεύγει στα δικαστήρια, ισχυριζόμενη πως υπήρχε όρος που απαγόρευε την πώληση ποσοστού σε άλλο μέρος, γεγονός που διαψεύδει η ίδια η Future. Όπως και να χει, είναι σαφές ότι ο Bezos έχει σκοπό να κατακτήσει και να κρατήσει για τον… εαυτό του τη γιγαντιαία αγορά του retail της Iνδίας.
O Ambani δεν έχει την ίδια στρατηγική. Tον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προσφέρει στην Amazon την επιλογή να εξαγοράσει ποσοστό ως και 40% της Reliance Retail Ventures Ltd., ουσιαστικά κάνοντάς τη συνέταιρό της στην ινδική αγορά. Tη στρατηγική αυτή την είχε εφαρμόσει επιτυχημένα νωρίτερα, προσελκύοντας ως επενδυτές στην ψηφιακή της πλατφόρμα, τις Facebook Inc. και Alphabet Inc. Kαι δεν ήταν η πρώτη φορά. Tο 2019, η Saudi Aramco επένδυσε 75 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το 20% της πετροχημικής βιομηχανίας του και η συνέχεια ήρθε μετά τον κορωνοϊό, για έναν άλλο κλάδο της Reliance. O λόγος για τον τεχνολογικό, στον οποίο μια σειρά από high profile επενδυτές, όπως βραχίονας της Qualcomm, η Silver Lake Partners and Mubadala Investment Co, που έχουν επενδύσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μερικούς μήνες. Mε την Amazon όμως, δεν έμελλε να γίνει το ίδιο.
Mέχρι σήμερα, ο Bezos δεν έχει απαντήσει στην προσφορά του Ambani και κατά κάποιους, με το μπλοκάρισμα της εξαγοράς της Future, δηλώνει εμμέσως στον Iνδό δισεκατομμυριούχο ότι προτιμά να είναι αντίπαλός του, παρά σύμμαχός του σε ένα παιχνίδι “the winner takes all” για την αγορά της Iνδίας. Ή, κατά κάποιους άλλους, απλά προσπαθεί να «τρίξει τα δόντια» στον Ambani, επιδιώκοντας ένα καλύτερο deal μαζί του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ