Θύμα “απάτης” έπεσε η Ελβετική τράπεζα UBS, με τις ζημίες που υπέστη να υπολογίζονται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω το ποσό που υπολογίζει πως έχασε από την «απάτη» σε συναλλαγές σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο διευθύνων σύμβουλός της, Όσβαλντ Γκρούμπελ, δήλωσε ότι η υπόθεση θα έχει «συνέπειες» για τη στρατηγική της επενδυτικής τράπεζας, ενδεχομένως και για τον ίδιο.
«Είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν τη στρατηγική της επενδυτικής τράπεζας», είπε ο Γκρούμπελ σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα την παρουσιάσει σύντομα. «Θα αναλάβω όλες τις συνέπειες του γεγονότος. Θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις τις εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.
Η UBS άφησε άναυδους πολλούς παράγοντες των αγορών την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε ότι απάτες σε διάφορες συναλλαγές της στοίχισαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα στέλεχός της, ο Κουέκου Αντομπόλι, με έδρα το Λονδίνο, κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απάτη η οποία χρονολογείται από το 2008.
Σε ανακοινωθέν της χθες η UBS ανέφερε ότι ο χρηματομεσίτης απέκρυψε «κερδοσκοπικές αγορές διαφόρων παραγώγων (futures) στις (χρηματαγορές) S&P 500, DAX και EuroStoxx τους τελευταίους τρεις μήνες», δημιουργώντας φανταστικές τοποθετήσεις στα εσωτερικά συστήματα της τράπεζας.
«Η ζημία που υποστήκαμε από αυτή την υπόθεση είναι 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως δηλώθηκε προηγουμένως, δεν επλήγησαν τοποθετήσεις πελατών μας», σημείωσε η τράπεζα.
Οι παγκόσμιες αγορές υπήρξαν εξαιρετικά ευμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας σημαντικά λόγω των ανησυχιών για τις κρίσεις χρέους στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και κατόπιν ανακάμπτοντας όταν υπήρξαν ελπίδες ότι θα επιλυθούν.
Η ζημιά χαρακτηρίστηκε από αναλυτές καταστροφική για τη φήμη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από την παρ’ ολίγου κατάρρευσή της στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενώ αντιμετωπίζει ακόμη μια έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ για την διευκόλυνση της φοροδιαφυγής πλουσίων Αμερικανών. Το σκάνδαλο προκάλεσε εκκλήσεις να παραιτηθούν τα κορυφαία στελέχη της UBS και να δημιουργηθεί μια χωριστή εταιρία για τις επενδυτικές δραστηριότητές της, που να μην σχετίζεται με το τμήμα διαχείρισης περιουσιών.
Ο Γκρούμπελ — ανέλαβε την διοίκηση της τράπεζας 2009, όντας ήδη συνταξιούχος — φέρεται να δήλωσε σε εφημερίδα χθες ότι δεν σκέπτεται να παραιτηθεί, αλλά το μέλλον του θα το κρίνει το διοικητικό συμβούλιο της UBS.