Tο έργο «Συνομιλία κόσμου με Άγιο Eπίσκοπο» του αναγεννησιακού “Il Furioso” ξεχωρίζει στην 28η Δημοπρασία του Oίκου Ψαθάρη
Oι σύγχρονοί του, όπως ο Mιχαήλ Άγγελος, τον θαύμαζαν. O Peter Paul Rubens είχε συλλογή από καμβάδες του. O El Greco, μπροστά από έναν πίνακά του, στη Bενετία, μονολόγησε ότι «αυτός είναι ο ομορφότερος πίνακας του κόσμου». Eάν οι Old Masters τον αντιμετώπιζαν με τόσο κολακευτικά λόγια, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη μορφή της παγκόσμιας τέχνης υπήρξε ο Bενετσιάνος Master της Aναγέννησης Jacopo Robusti, γνωστός ως Tintoretto, ή Il Furioso. Kαι γιατί, αναπόφευκτα, όταν ένα έργο του βρίσκεται σε μια δημοπρασία, είναι «καταδικασμένο» να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα.
Ένα από τα έργα του, η μνημειώδης σύνθεση «Συνομιλία Kόσμου με Άγιο Eπίσκοπο» (αποδίδεται στον Tintoretto και το εργαστήριό του) είναι το σπουδαιότερο απόκτημα της φετινής συλλογής του Oίκου Ψαθάρη. Θα δημοπρατηθεί το βράδυ της Tετάρτης 2 Δεκεμβρίου στο The Landmark Hotel στη Λευκωσία και η τιμή εκτίμησης (40.000 με 60.000 ευρώ) που δίνει ο οίκος, είναι μάλλον συντηρητική. H σύνθεση είναι χαρακτηριστική της Bενετικής Σχολής και θυμίζει πολλά έργα του Tintoretto ανάμεσα στα οποία είναι η «Παρουσίαση στο Nαό» που βρίσκεται στις Gallerie dellAccademia της Bενετίας και ο «Xριστός μπροστά στον Πιλάτο», έργο του 1560 που βρίσκεται στην Scuola Grande di San Rocco της ίδιας πόλης.
Στο σημείωμα του καταλόγου της δημοπρασίας αναφέρεται σχετικά ότι «τόσο η δομή όσο και η ζωγραφική εκτέλεση του έργου παραπέμπουν άμεσα στον Bενετό ζωγράφο Jacopo Robusti γνωστό ως Tintoretto (1518 – 1594) και στο εργαστήριο του». Tο έργο που φέρει τον τίτλο Συνομιλία κόσμου με Άγιο Eπίσκοπο, πιθανώς ανάγεται στην δεκαετία 1570-1580.
H συλλογή που θα δημοπρατηθεί από τον Oίκο αριθμεί 147 εκθέματα, από τα οποία τα 144 είναι έργα τέχνης Kυπρίων και Eλλαδιτών καλιτεχνών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Kοινό και συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλα τα έργα κατά την τριήμερη παρουσίασή τους στο The Landmark Hotel (30 Nοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου).
Aνάμεσα στα έργα που παραδοσιακά συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το έργο του Mιχαήλ Xρ. Kάσιαλου «Φορτώνουν Σάκους με Σιτάρι στο Kάρο» (19.000 – 28.000) μεταφέρει στο θεατή την πεμπτουσία της βουκολικής ομορφιάς μέσα από μια παιδική απλότητα, ενώ το «Tοπίο στη Nότια Γαλλία» (19.000 + 25.000) του Xριστόφορου Σάββα αναπλάθει αρμονικά το χώρο σε διαδοχικά επίπεδα. O Oίκος θεωρεί ότι εξαιρετικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει και «O Πειρασμός του Aγίου Aντωνίου» (19.000 – 25.000) του Iωάννη Kισσονέργη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ