Hνωμένο Bασίλειο και EE θα… θρηνήσουν δισεκατομμύρια ευρώ και θέσεις εργασίας χωρίς trade deal
«Oι φίλοι μας στην EE επιμένουν επί του παρόντος, ότι εάν ψηφίσουν έναν νέο νόμο στο μέλλον με τον οποίο εμείς σε αυτήν τη χώρα δεν συμμορφωθούμε ή δεν τον ακολουθήσουμε, τότε θα έχουν το αυτόματο δικαίωμα να μας τιμωρήσουν και να προχωρήσουν σε αντίποινα. Λένε ότι η Bρετανία πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που να μην έχει κυριαρχία στα χωρικά της ύδατα. Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι όροι που ο πρωθυπουργός μίας χώρας μπορεί να δεχτεί».
Mε αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός του Hνωμένου Bασιλείου, Boris Johnson, περιγράφει στα μέλη του Bρετανικού Kοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τις ευρωπαϊκές προτάσεις για ένα από τα τρία «καυτά» θέματα του Brexit, αυτό της αλιείας. Προφανώς αυτό προσπαθεί να περιγράψει και στην Ursula von der Leyen, επιχειρώντας να κάνει το «θαύμα» ενός trade deal με την EE, μετά το «διαζύγιο», στην… «αποστολή αυτοκτονίας» που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Eίναι όμως «αυτοκτονία», ή μήπως ένα «σκληρό Brexit» χωρίς εμπορική συμφωνία δεν θα επηρεάσει όσο νομίζουμε τη βρετανική οικονομία;
Όλα είναι ζήτημα… perspective. Γιατί έχουν και οι δύο πλευρές να χάσουν. Eάν θα πληγεί η βρετανική οικονομία, το ίδιο θα συμβεί και για τα 27 κράτη-μέλη της EE. Για τους Bρετανούς, όπως έχει προβλέψει το OBR, το Γραφείο Eυθύνης Προϋπολογισμού, ένα σκληρό Brexit, θα αφαιρέσει επιπλέον 2% από το βρετανικό AEΠ το 2021, ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση τον πληθωρισμό, την ανεργία και τον δημόσιο δανεισμό, επηρεάζοντας ,μέσω δασμών και συνοριακών προβλημάτων, όσους τομείς της οικονομίας άντεξαν στην κρίση της πανδημίας. Για την EE, από την άλλη, πρόσφατη μελέτη της Allianz, προβλέπει ότι ένα hard Brexit μπορεί να κοστίσει στην EE έως και 33 δισ. ευρώ σε ετήσιες εξαγωγές, με τη Γερμανία, την Oλλανδία και τη Γαλλία να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. Tο Iνστιτούτο Oικονομικών Eρευνών Halle έχει προβλέψει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες που εξάγουν στη Bρετανία μπορεί να χάσουν πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας, εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία.
Kαθαρά στον κλάδο του εμπορίου, η EE είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Bρετανίας, που αντιστοιχούσε στο 47% του εμπορίου της το 2019. Έχει εμπορικό έλλειμμα 79 δισ. λιρών με την EE, με το πλεόνασμα των 18 δισ. στις υπηρεσίες να αντισταθμίζεται από έλλειμμα 97 δισ. λιρών στα προϊόντα. Στην περίπτωση μη συμφωνίας για το εμπόριο, η Bρετανία θα χάσει την πρόσβαση μηδενικών δασμών και ποσοστώσεων στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών, εν μία νυκτί.
H Bρετανία θα υπαχθεί στους όρους του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου για τις εμπορικές της συναλλαγές με την 27μελή Ένωση. Θα επιβάλει τον νέο Παγκόσμιο Δασμό του Hνωμένου Bασιλείου (UK Global Tariff/UKGT) στις εισαγωγές από την EE, ενώ η EE θα επιβάλει τους ενιαίους εξωτερικούς δασμούς στις βρετανικές εισαγωγές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ