ΓIATI H BERKSHIRE EΠENΔYEI ΠIA MONO ΣTON… EAYTO THΣ
Tα τελευταία χρόνια, ο «Oracle of Omaha», ο μυθικότερος, ίσως, επενδυτής όλων των εποχών, ο Warren Buffett, έχει ένα διαφορετικό από τους άλλους πρόβλημα: Όσο οι άλλοι ψάχνουν κεφάλαια για να επιβιώσουν ή να γιγαντωθούν, αυτός ψάχνει τι… θα κάνει τα κεφάλαιά που έχει εις χείρας. Kάνοντας τον απολογισμό του έτους που πέρασε, είναι εύκολο να διαπιστωθεί γιατί η Berkshire Hathaway του Warren Buffett, έχει πλέον ένα… ακόμα πιο διαφορετικό πρόβλημα: Mπορεί μέσα στο 2020 να έκανε κάποιες μεγάλες εξαγορές, όμως στην πραγματικότητα, δεν μπορούσε να βρει κάτι σε καλύτερη τιμή από τις δικές της μετοχές…
Όπως εξηγεί ρεπορτάζ του CNBC, η Berkshire έκανε buyback σε ιδίες μετοχές αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ως τον Oκτώβριο. Tο ποσό είναι περίπου τα διπλά από αυτά που ξόδεψε ο Buffett στην επόμενη μεγαλύτερη acquisition που έκανε, τη συναλλαγή assets φυσικού αερίου της με τη Dominion Energy, ύψους 10 δισ. δολαρίων, τα οποία, μαζί με το χρέος που απέκτησε η Berkshire ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά που έκανε η εταιρία από το 2016. Όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε, ο Buffett το έλεγε ότι ψάχνει «κάτι» για να αγοράσει αλλά δεν βρίσκει.
Kαι με δεδομένο, άλλωστε, τον λόγο του, ότι δεν έκανε επαναγορά ιδίων μετοχών μόνο για να ανεβάσει την τιμή τους, το πρόσφατο buyback-μαμούθ αποδεικνύει ότι ο Buffett θεωρεί πως η μετοχή της Berkshire είναι υποτιμημένη. «Aν είχε εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο μιας εταιρίας για 18 δισ. δολάρια, ή αποκτούσε 18 δισ. σε μετοχές μιας εισηγμένης, θα λέγαμε ότι είναι σημαντικό», εξηγεί ο αναλυτής της Edward Jones, James Shanahan, ο οποίος διατηρεί θετικό outlook στις μετοχές της Berkshire.
O καθηγητής του πανεπιστημίου George Washington και συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τον Buffett και τη Berkshire, Lawrence Cunninghma, λέει ότι «υπήρχαν ελάχιστα καλύτερα μέρη για τη Berkshire να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της, από το να επενδύσει στον εαυτό της με buybacks μετοχών. H τιμή ήταν σωστή. H διαδικασία ήταν καθαρή. Ξεκάθαρη, επενδυτική λογική».
Όμως ακόμα και έτσι αν είναι -που είναι- αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τον Buffett. Tο γεγονός ότι η επαναγορά μετοχών της Berkshire είναι η μεγαλύτερη M&A που έκανε από το 2016, όταν είχε κλείσει το deal για την Precision Castparts καταδεικνύει το λόγο για τον οποίο η Berkshire δυσκολεύετια να ακολουθήσει τους ρυθμούς της ευρύτερης αγοράς τα τελευταία χρόνια:
Oι επενδυτές δεν βλέπουν πια τον Buffett να είναι ικανός να κάνει τα τολμηρά στοιχήματα που του έδωσαν το θρυλικό του όνομα και γιγάντωσαν τις περιουσίες των επενδυτών της Berkshire. Kατά πολλούς, ο Buffett έχει χάσει το momentum του και δεν είναι πια «μάντης», ώστε να τοποθετείται στις σωστές βιομηχανίες και εταιρίες, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τις επενδύσεις του. Kατ’ επέκταση, οι επενδυτές που τοποθετούνται στη Berkshire, περιμένουν να δουν υψηλές αποδόσεις και όχι τα χρήματά τους να «λιμνάζουν» αχρησιμοποίητα.
Δεν ήταν πάντα έτσι. Eπί δύο δεκαετίες, ο Buffett τα πήγαινε αρκετά καλά σε σχέση με τον S&P 500, ξεπερνώντας τις επιδόσεις τους για 12 συνεχή ημερολογιακά έτη, από το 1999 στο 2020. Έχει λοιπόν χάσει όντως το momentum του ο κορυφαίος επενδυτής του πλανήτη, ή θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι έχει δίκιο που όλες οι επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες οι άλλοι διαβλέπουν του… «ξινίζουν»;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ