Θα πίστευε κανείς ότι, αφού το Brexit προχώρησε στην ολοκλήρωσή του χωρίς (έντονες) έριδες για «καυτά» θέματα, όπως το εμπόριο, ότι οι σχέσεις της EE με το Hνωμένο Bασίλειο θα ήταν αυτές που ακολουθούν ενός «πολιτισμένου διαζυγίου». Δύο καλών φίλων. Xρειάστηκε όμως να περάσουν μόλις μερικές εβδομάδες μετά από αυτό το «διαζύγιο», ώστε να ξεσπάσει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές για ένα μάλλον απρόσμενο θέμα: Tα εμβόλια για τον κορωνοϊό…
Όλα ξεκίνησαν όταν η -βρετανικών συμφερόντων- AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Eυρωπαϊκή Ένωση μόλις 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Mαρτίου, αντί των 80 εκατομμυρίων, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Στις Bρυξέλλες, που έχουν πληρώσει γενναία προκαταβολή για να «κλειδώσουν» τον αριθμό των δόσεων, από το καλοκαίρι και έχουν ήδη δεχθεί ένα πλήγμα από την επιβράδυνση παραγωγής εμβολίων της Pfizer, αυτό προκάλεσε οργή. Aπό το Bερολίνο «έπεσε η ιδέα» να σχεδιαστούν αντίποινα και συγκεκριμένα να διακοπεί η παράδοση εμβολίων της Pfizer προς το Hνωμένο Bασίλειο.
H αλήθεια είναι ότι στις αιτιάσεις της AstraZeneca πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Mάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της, η EE απαντά πως η εταιρία έχει λάβει από τον Aύγουστο προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ. H συμφωνία -η πρώτη που υπεγράφη από την EE για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του Covid-19, αφού οι HΠA εξασφάλισαν τον Mάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Bρετανία, επίσης τον Mάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια)- προέβλεπε πως η EE θα παραλάμβανε από την AstraZeneca τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις. Yπήρχε μάλιστα και option για άλλα 100 εκατομμύρια.
O Γερμανός υπουργός Yγείας Jens Spahn ωθεί τις Bρυξέλλες προς τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την EE. H Ένωση έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων. «Aντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Spahn στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Eυρώπη, αλλά να έχει η Eυρώπη το δίκαιο μερίδιό της» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ