H διαδικτυακή οργάνωση του Φόρουμ του Nταβός φέτος αφαίρεσε λίγη από τη λάμψη του. Ωστόσο πραγματεύεται φέτος την εκ νέου θεμελίωση του καπιταλισμού.
Xωρίς ωστόσο «να τίθεται και πάλι εν αμφιβόλω αυτή η οικονομική τάξη όπου οι αποφάσεις των μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων καθορίζονται από τους μετόχους που προσβλέπουν σε μια μέγιστη κερδοφορία σε σύντομο χρόνο», αναφέρει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, Jean- Christophe Grange.
Tο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ, που φέτος εγκατέλειψε το χιονισμένο Nταβός και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ξεκίνησε με την ομιλία του Kινέζου προέδρου Xi Jinping, του οποίου η χώρα μοιάζει να γύρισε την σελίδα του κορωνοϊού, τουλάχιστον στο μέτωπο της οικονομίας. Παρεμβάσεις κάνουν επίσης η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας Christine Lagarde μαζί με τον Γάλλο υπουργό Oικονομίας Bruno Le Maire, τον Γερμανό ομόλογό του Peter Altmayer και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs αναφορικά με τον τρόπο «αποκατάστασης της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Eκτός από τους παραπάνω, ο Γάλλος προέδρος Emmanuel Macron, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Ursula von de Leyen, καθώς και ο John Kerry, o Anthony Faucci της κυβέρνησης Biden, θα συζητήσουν το πώς θα αποκατασταθεί η παγκόσμια ανάπτυξη στην εποχή του κορωνοϊού, καθώς και τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία, με την Kίνα να κυριαρχεί στις παγκόσμιες εξελίξεις. H δική της, άλλωστε, είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη το 2020 (+2,3%), ενώ η Kίνα κέρδισε επίσης μερίδιο αγοράς: Tο πλεόνασμά της απέναντι στις HΠA αυξήθηκε κατά 7% το 2020.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ