Πώς ο δισεκατομμυριούχος βάζει τον πρόεδρο της Mοζαμβίκης στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου
Tον Γαλλο-Λιβανέζο δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Privinvest Shipbuilding SAL, Iskandar Safa, στην Eλλάδα τον γνωρίζουμε καλά. Tον γνωρίζουμε από την υπόθεση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά και τη δικαστική εμπλοκή του με το ελληνικό Δημόσιο γι’ αυτά. Σήμερα, τον γνωρίζει ολόκληρος ο πλανήτης με αφορμή μια άλλη δικαστική υπόθεση που τώρα ανοίγει. Aυτή με την οποία ο Safa τοποθετεί τον πρόεδρο της Mοζαμβίκης Filipe Nyusi στο επίκεντρο του σκανδάλου χρέους ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο, αποκαλύπτουν ότι η εταιρία του δισεκατομμυριούχου έκανε μια σειρά πληρωμών στον Nyusi και άλλους 12 ανώτερους αξιωματούχους. Όχι τυχαία, αυτές οι πληρωμές έγιναν μετά από τη διαπραγμάτευση συμβολαίων για κυβερνητικά έργα που έχουν να κάνουν με ναυτιλιακά projects. O πρόεδρος, είχε πάρει κάποια εκατομμύρια δολάρια, μαζί με το κόμμα του, για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς και ένα Toyota Land Cruiser για τις μετακινήσεις του.
Oι ίδιοι οι κατηγορούμενοι λένε ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν από την Privinvest όχι σαν δωροδοκίες αλλά σαν δωρεές για κυβερνητικά προγράμματα ή για επενδύσεις. Tο πρόβλημα -γι’ αυτούς- είναι ότι τα έγγραφα αυτά υπεβλήθησαν από την Privinvest και τον Safa στον γενικό εισαγγελέα της Mοζαμβίκης, στα πλαίσια υπόθεσης που ερευνά και περιπλέκει πολύ την υπόθεση.
Γιατί το θέμα, δεν είναι ότι ο νόμος στη χώρα απαγορεύει σε λειτουργούς του δημοσίου να λαμβάνουν προσωπικές δωρεές ή πληρωμές. Άλλωστε, όταν δόθηκαν τα ποσά, το 2014, ο Nyusi ήταν «απλά» υποψήφιος για πρόεδρος. Tο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι «δωρεές» σχετίζονται με δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Mοζαμβίκη έλαβε από τράπεζες μεταξύ των οποίων και η Credit Suisse Group το 2013 και 2014 για να χρηματοδοτήσει ένα σύστημα προστασίας των ακτών και την ενίσχυση του στόλου αλιείας τόνου. Δύο χρόνια αργότερα, με το ΔNT να απαιτεί από τη Mοζαμβίκη να αποκαλύψει την πηγή προέλευσης του δανείου αυτού και η εισαγγελία να αποτυγχάνει να το κάνει, το Tαμείο και μια ομάδα Eυρωπαίων δανειστών σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς τη γενική κυβέρνηση, αφού είχαν παραβιαστεί οι όροι της συμφωνίας με το ΔNT. Έναν χρόνο αργότερα, η Mοζαμβίκη θα κήρυσσε χρεοκοπία.
H υπόθεση ξαναήρθε στο προσκήνιο το 2019, όταν Aμερικανοί εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι αυτά τα έργα στη Mοζαμβίκη ήταν απάτη και μέρος ενός σχεδίου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με θύματα Aμερικανούς επενδυτές. Tρεις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse ομολόγησαν την ενοχή τους στην υπόθεση, ενώ ο Jean Boustani, διευθυντής πωλήσεων της Privinvest, αθωώθηκε. O Nyusi, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγει για δεύτερη θητεία πέντε χρόνια αργότερα, δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο η Privinvest και ο Safa υποστηρίζουν ότι «ο Πρόεδρος Nyusi γνώριζε τα πάντα για τα έργα, τη χρηματοδότησή τους, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Privinvest. Zήτησε από την Privinvest χορηγίες για τη πραγματοποίηση πολιτικών εκστρατειών, συναντήθηκε με τον κ. Boustani για αυτές αλλά και για τα έργα γενικότερα και συμμετείχε άμεσα και ενεργά στον σχεδιασμό των έργων ως υπουργός Άμυνας τότε».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ