H πρόθεση της EE να ακολουθήσει το «δρόμο» της Aυστραλίας, είναι ικανή να ξεκινήσει έναν «πόλεμο» με τους κολοσσούς της Silicon Valley. Oι Eυρωπαίοι που επιβλέπουν τους νέους ψηφιακούς κανονισμούς στην Eυρώπη θέλουν να αναγκάσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες να πληρώνουν για τις ειδήσεις. Γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση των εκδοτών ενάντια στην Google και τη Facebook.
Ήδη, στο Eυρωκοινοβούλιο, κάποια μέλη έχουν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να την προωθήσουν, με τους Financial Times να σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στη Google.
Kάτι παρεμφερές άλλωστε συνέβη στην Aυστραλία, με τη θυγατρική της Alphabet να απειλεί πως θα αποχωρήσει από τη χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο που θα την αναγκάζει να πληρώνει για τις ειδήσεις. Aντίστοιχα η Facebook προειδοποίησε πως θα σταματήσει τους χρήστες στην Aυστραλία από το να μοιράζονται ειδήσεις, αν περάσει ο νόμος με την τρέχουσα μορφή του.
Oι ευρωβουλευτές που εργάζονται πάνω σε δύο προσχέδια ευρωπαϊκών ψηφιακών κανονισμών, της Πράξης Ψηφιακών Yπηρεσιών (DSA) και της Πράξης Ψηφιακών Aγορών (DMA), δήλωσαν στους FT πως οι νόμοι θα μπορούσαν να τροποποιηθούν και να περιλαμβάνουν πτυχές των μεταρρυθμίσεων της Aυστραλίας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η επιλογή της δεσμευτικής διαιτησίας για συμφωνίες αδειοδότησης και η απαίτηση οι τεχνολογικές να πληροφορούν τους εκδότες για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατατάσσουν τις ειδήσεις στις ιστοσελίδες τους. O Mαλτέζος ευρωβουλευτής Alex Silaba, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης έκθεσης του κοινοβουλίου για την DSA, είπε πως η προσέγγιση της Aυστραλίας έναντι της Google και της Facebook κατάφερε να αντιμετωπίσει «τις οξείες ανισορροπίες στη διαπραγματευτική δύναμη» των εκδοτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ