Η fintech το πραγματικό στόρι στην εποχή της πανδημίας
Το bitcoin, παρά το εντυπωσιακό πρόσφατο ράλι του, είναι μια «οικονομική παρένθεση», υποστηρίζει η JPMorgan, που σημειώνει ότι το στόρι που θα κυριαρχήσει στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι η fintech τεχνολογία.
Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να πλήττονται
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι, παρά το τεράστιο ράλι που έχει καταγράφει το bitcoin, τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να πλήττονται από σειρά ζητήματα τα οποία ενδέχεται να τα εμποδίσουν να εξελιχθούν σε κύριο μέσο συναλλαγών.
«Η τιμή του bitcoin συνέχισαν τη μετεωρική άνοδό της χάρη στις ανακοινώσεις της Tesla, της BNY Mellon και της Mastercard για μεγαλύτερη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων», σημειώνει η JPMorgan σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η καινοτομία fintech
«Ωστόσο η καινοτομία fintech και η αυξημένη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι το πραγματικό στόρι της εποχής του κορωνοϊού, με την άνοδο των διαδικτυακών startups και την επέκταση των ψηφιακών πλατφορμών πιστώσεων και πληρωμών», προσθέτει η επενδυτική τράπεζα.
Το bitcoin έχει προσελκύσει μεγάλες τράπεζες της Wall Street και εταιρείες του Fortune 500, εξέλιξη που αύξησε την τιμή του με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει να συγκρίνουν το bitcoin με τον χρυσό, θεωρώντας το πρώτο ως ένα νέο ψηφιακό απόθεμα αξίας χάρη στην περιορισμένη προσφορά του – ο συνολικός αριθμός bitcoin που θα υπάρξει ποτέ περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια.
Θα μπορούσε να φτάσει τα 146.000 δολάρια το bitcoin
Οι ίδιοι οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan σημειώνουν επίσης ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 146.000 δολάρια, καθώς ανταγωνίζεται με τον χρυσό ως δυνητικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού.
Ωστόσο, οι σκεπτικιστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Οικονομολόγοι όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί σημειώνει ότι το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ουσιαστική αξία. Και μια πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank ανέφερε ότι οι επενδυτές θεωρούν το bitcoin ως την πιο ακραία φούσκα στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ψηφιακός χρυσός;
Οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν πάντως ότι η τρέχουσα τιμή του bitcoin φαίνεται να είναι «μη βιώσιμη», εάν το κρυπτονόμισμα δεν γίνει λιγότερο ασταθές. Προσθέτουν επίσης ότι η τιμή-στόχος των 146.000 δολαρίων εξαρτάται από το αν η μεταβλητότητα του bitcoin «θα συγκλίνει με εκείνη του χρυσού», κάτι που πιθανότατα θα χρειαζόταν χρόνια για να συμβεί.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της JPMorgan συμπληρώνουν ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν «αμφισβητήσιμα οφέλη διαφοροποίησης» και αξιολογούνται ως «μικρότερο αντιστάθμισμα» έναντι σημαντικών πτώσεων στις τιμές των μετοχών.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η JPMorgan έχει κάνει και αυτή την είσοδό της στην τεχνολογία blockchain με το δικό της κρυπτονόμισμα που ονομάζεται JPM Coin και μια νέα επιχειρηματική μονάδα που ονομάζεται Onyx.
Οι Fintech
Σε αντίθεση με το bitcoin, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι η άνοδος της ψηφιακής χρηματοδότησης και η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις fintech αποτελούν «το πραγματικό στόρι χρηματοοικονομικού μετασχηματισμού της εποχής του κορωνοϊού».
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών και fintech εντείνεται, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς (Big Tech) να διαθέτουν τις πιο ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες λόγω της πρόσβασης που έχουν σε δεδομένα πελατών», αναφέρει η JPMorgan.
«Η συνεργασία παικτών ‘Fin’ και ‘Tech’ έρχεται, με τις τράπεζες να εντείνουν τις επενδύσεις τους προκειμένου να περιορίσουν το τεχνολογικό χάσμα, ενώ η μάχη μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών και των μη τραπεζικών fintech έχει επίσης ξεκινήσει σε ρυθμιστικό επίπεδο», σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τελευταία. Η Apple λάνσαρε τη δική της πιστωτική κάρτα σε συνεργασία με την Goldman Sachs, ενώ η Google επιτρέπει στους χρήστες της να ανοίγουν λογαριασμού όψεως μέσω της συνεργασίας της με την Citigroup.
«Οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νικητές του παιχνιδιού στην ψηφιακή εποχή των τραπεζών λόγω του πλεονεκτήματος που διαθέτου από το franchise καταθέσεων, τη διαχείριση κινδύνων και τη συμμόρφωση με τους κανόνες», σημειώνει η JPMorgan.
Άλλωστε, η ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μεγάλες τράπεζες και fintechs να βλέπουν αύξηση στην υιοθέτηση των υπηρεσιών τους καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι για περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω των περιορισμών στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.