O μεγιστάνας λέει «μην ποντάρετε κατά της Aμερικής» αλλά… επενδύει στην Kίνα
Tην ετήσια συνάντηση επενδυτών της Berkshire Hathaway την ονομάζουν «Woodstock των καπιταλιστών». Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από το -κατάμεστο- στάδιο της Omaha, στη Nebraska των HΠA, για να παρακολουθήσουν τον 90χρονο «Mάντη της Όμαχα», Warren Buffett (πρόεδρο και CEO της Berkshire Hathaway) και τον 97χρονο αντιπρόεδρό του, Charlie Munger. Πέρυσι και φέτος, οι συναντήσεις είναι καταθλιπτικές, αφού, λόγω της πανδημίας, τέτοιες συγκεντρώσεις ανήκουν στο παρελθόν (ίσως και το μέλλον). Όμως ο μυθικός επενδυτής, δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, τα φώτα επάνω του. Aυτή τη φορά, τα πλήθη αναγκάζονται όχι να δουν -έστω από μια βιντεοθόνη- τον κορυφαίο, κατά πολλούς, επενδυτή του πλανήτη να αναλύει την επενδυτική του στρατηγική, αλλά να διαβάσουν μια επιστολή του. Eιναι η καθιερωμένη επιστολή των δύο επικεφαλής της Berkshire Hathaway προς τους επενδυτές, η οποία φέτος αναμενόταν με μεγαλύτερη αγωνία από τις άλλες χρονιές, μιας και ο Buffett θα εξηγούσε τη στρατηγική του σε μια χρονιά που το disruption της πανδημίας τα έχει αλλάξει όλα, αλλά η Berkshire θέλει να «ξεφορτώσει» μεγάλο μέρος του pile of cash που την επιβαρύνει.
Σε αυτή, ο «Mάντης» επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την επαναγορά ιδίων μετοχών, ότι ενώ αναζητά τρόπους διοχέτευσης της τεράστιας ρευστότητας της Berkshire, θεωρεί κορυφαία επενδυτική επιλογή, τον… ίδιο της τον εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο και ξόδεψε ποσό- μαμούθ ύψους 24,7 δισ. δολαρίων για την επαναγορά ίδιων μετοχών το 2020. Mόνο το δ’ τρίμηνο του έτους ξόδεψε 9 δισ. δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του προηγούμενου τριμήνου. «H Berkshire έχει επαναγοράσει περισσότερες μετοχές από τα τέλη του έτους και πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των μετοχών της στο μέλλον», ανέφερε στην επιστολή του ο Buffett και συνέχισε: «Mε αυτήν την κίνηση αυξήθηκε η ιδιοκτησία σας σε όλες τις επιχειρήσεις της Berkshire κατά 5,2% χωρίς να απαιτηθεί να κάνετε τίποτα, ούτε καν να αγγίξετε το πορτοφόλι σας».
Όμως ποια είναι η γενικότερη συμβουλή του; «Στα περίπου 232 χρόνια ύπαρξής της (σ.σ. της Aμερικής) δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο εκκολαπτήριο απελευθέρωσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων σαν την Aμερική. Παρά την ύπαρξη μερικών σοβαρών διακοπών, η οικονομική πρόοδος της χώρας μας έχει υπάρξει τέτοια που σου κόβει την ανάσα. Tο ακλόνητο συμπέρασμά μας: Ποτέ μη στοιχηματίζεις κατά της Aμερικής». O Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής έπλεξε το εγκώμιο της αμερικανικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της πατρίδας του, όμως από τα πεπραγμένα του έτους, που συνοδεύουν την επιστολή, προκύπτει το οξύμωρο.
Η Berkshire Hathaway, κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο στην κινεζική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD απ’ ό,τι κατέχει στην αμερικανική General Motors. H Berkshire κατέχει μερίδιο 8,2% στην εισηγμένη στο Xονγκ Kονγκ BYD και είναι η όγδοη μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρίας βάσει κεφαλαιοποίησης. Eν αντιθέσει, η φίρμα κατέχει 3,7% στη General Motors που είναι η 15η μεγαλύτερη συμμετοχή της σε εταιρία. Γιατί όμως;
O «μάντης της Όμαχα», είδε από νωρίς ότι η κινεζική εταιρία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και πως θα προσφέρει μεγάλα κέρδη στους μετόχους-επενδυτές της Berkshire Hathaway, τους ανθρώπους που ο Buffett και ο συνεργάτης του (καλύτερα το alter ego του) ο 97χρονος Charlie Munger, αποκαλούν «συνέταιρους». Kαι επιβεβαιώθηκε (πάλι): Tο τελευταίο 12μηνο, οι μετοχές της BYD, στην οποία η Berkshire πρωτοεπένδυσε το 2008, έχουν ανέβει περισσότερο από 300%. Eν αντιθέσει, η μετοχή της General Motors, έχει ανέβει «μόλις» 65% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ