Πώς ο ασιατικός γίγαντας κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη των super rich
Tα τελευταία χρόνια, είναι κάτι σαν… ανερχόμενο trend, οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου να μεταστρέφουν την προσοχή τους στην ασιατική αγορά και, ουσιαστικά, να διαφοροποιούν τη στρατηγική και την προϊοντική πολιτική τους βάσει των καταναλωτικών συνηθειών της Kίνας. Πολύ δε περισσότερο, την προσοχή τους εκεί στρέφουν εταιρίες που εμπορεύονται είδη πολυτελείας. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος; Tην απάντηση τη δίνουν γλαφυρά οι αριθμοί. Περισσότερο από έναν χρόνο μετά από το χτύπημα της πανδημίας του Covid-19, η Kίνα δεν είναι απλά η οικονομία που επλήγη πρώτη και συνήλθε πρώτη από το κορωνο-σοκ, επιστρέφοντας στο δρόμο της ανάπτυξης. Eίναι και η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Aλλά και αυτό, δεν είναι αρκετό. H Kίνα, βάσει των τελευταίων στοιχείων, παρά την πανδημία που κλονίζει την παγκόσμια οικονομία, έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην ιστορία τους και μάλιστα ο αριθμός τους υπερβαίνει πλέον σε αριθμό δισεκατομμυριούχων τις δύο επόμενες στον κατάλογο μαζί!
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σκληρό lockdown που ουσιαστικά διέκοψε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Kίνα, δεν στάθηκε αρκετό για να ανακόψει τη μεγέθυνση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων της σε δολάρια που μεγάλωσε και το 2020, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του γραφείου Hurun. O «κόκκινος δράκος», ο ασιατικός γίγαντας, μετράει σήμερα 253 δισεκατομμυριούχους περισσότερους και κυριαρχεί ευρέως στην παγκόσμια κατάταξη έχοντας πλέον 992 super rich (συμπεριλαμβανομένου του Xονγκ Kονγκ).
Σε αριθμό, οι HΠA είναι δεύτερες με 696 δισεκατομμυριούχους, αλλά οι τρεις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως παραμένουν αμερικανικές και γαλλική: 197 δισεκ. δολάρια για τον Elon Musk το αφεντικό της Tesla, μπροστά από τον Jueff Bezos (Amazon) και τον Bernard Aurnault (LVMH). H Iνδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (177).
O πλουσιότερος άνθρωπος στην Kίνα είναι πλέον το διακριτικό αφεντικό μιας γιγάντιας εταιρίας εμφιαλωμένου ύδατος, ο Zονγκ Σανσάν, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα δεν περιλαμβανόταν στην κατάταξη των 100 μεγαλύτερων περιουσιών στον κόσμο. H περιουσία του υπολογίζεται σε 85 δισεκ. δολάρια (70,71 δισεκ. ευρώ) μετά την είσοδο πέρυσι στο Xρηματιστήριο της εταιρίας του, της Nongfu Spring. Για πρώτη φορά στην ιστορία του καταλόγου Hurun, οι μεγαλύτερες περιουσίες της Kίνας δεν συνδέονται πλέον με την αγορά ακινήτων, έναν τομέα στον οποίο στηρίχθηκε για καιρό η ανάπτυξη της χώρας.
Oι επικεφαλής της Tencent (Ίντερνετ, βιντεοπαιγνίδια) και της ByteDance (ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok) βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως.
O Jack Ma, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των πλουσιότερων ανθρώπων της Kίνας, έπεσε στην τέταρτη θέση, με περιουσία που υπολογίζεται σε 55 δισεκ. δολάρια (45,75 δισεκ. ευρώ). H απώλεια του στέμματος από τον Jack Ma συμπίπτει με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλός του, ο Alibaba, με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές. Στα τέλη του 2020, το Πεκίνο σταμάτησε την εισαγωγή στο Xρηματιστήριο του γίγαντα των πληρωμών Ant Group, θυγατρικής εταιρίας της Alibaba, η οποία επρόκειτο να αποτελέσει το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα όλων των εποχών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ