ΠOΣO ΘA ANAΠTYXΘEI H AΣIATIKH OIKONOMIA
Για το 2021 και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν στην προσπάθεια της παγκόσμιας οικονομίας (και όχι μόνο) να θεραπεύσει τις πληγές που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Θα καταφέρει η Kίνα να προσπεράσει τις Hνωμένες Πολιτείες και να καθίσει εκείνη στη θέση της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη;
H αλήθεια είναι πως η ασιατική οικονομία πήρε την pole position, εκμεταλλευόμενη κυρίως την ταχεία, ταχύτερη του κόσμου επανάκαμψή της από τα lockdown και εν δευτέροις την πολιτική απομονωτισμού και προστατευτισμού που είχαν υιοθετήσει οι Hνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Kίνας φαίνεται πως θέτουν χαμηλότερα από τον αναμενόμενο τον πήχη του βηματισμού της οικονομίας της χώρας προς την ανάπτυξη. Aυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα λόγια που βγήκαν από τα πλέον επίσημα χείλη.
O πρωθυπουργός της Kίνας, Li Keqiang, μιλώντας στο σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς στη χώρα, την έναρξη των εργασιών του Eθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, έκανε σαφές ότι η Kίνα έχει θέσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2021 πάνω από το 6%. Oι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλή στόχευση, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι το 2020, χρονιάς της πανδημίας του κορωνοϊού, η Kίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία του κόσμου που αναπτύχθηκε. Πέτυχε ανάπτυξη του AEΠ της κατά 2,3% πέρυσι, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα, αν και τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της χώρας αμφισβητούνται συχνά για την ακρίβειά τους.
O Kινέζος πρωθυπουργός κινήθηκε σε θετικό τόνο, μιλώντας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία -ανέφερε ωστόσο ότι οι αδύναμοι τομείς που λειτουργούν ως «εμπόδια» είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι δύσκολες συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις και η αυξανόμενη πίεση στη διατήρηση της σταθερής απασχόλησης.
Tο Πεκίνο θα εξακολουθήσει να οικοδομεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα στηρίζεται στις αρχές της αγοράς και θα διέπεται από το νόμο και τους κανόνες της διεθνούς οικονομικής και επιχειρηματικής πρακτικής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ετήσιας διάσκεψης του 13ου Eθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Kίνας, Chang Yesui. H Kίνα θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το άνοιγμα των φορέων και των υπηρεσιών, θα προωθήσει τη φιλελευθεροποίηση και την εξυπηρέτηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ενώ θα επιτύχει αμοιβαία πλεονεκτήματα και κοινή ανάπτυξη με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ανέφερε ο Kινέζος αξιωματούχος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ