H πρώτη γυναίκα CEO «ποντάρει» στην ψυχολογική ανάταση του προσωπικού της Citigroup
H Jane Fraser, ήξερε, όταν αντικαθιστούσε, νωρίτερα φέτος, τον Michael Corbat στη θέση του CEO της Citigroup, ότι θα την έγραφε η ιστορία, ως την πρώτη γυναίκα που κατακτά αυτή τη θέση στη Citi και στις κορυφαίες, εισηγμένες στη Wall Street, τράπεζες του κόσμου. Όμως αυτό, δεν ήταν αρκετό. Πριν… αλέκτωρ λαλήσαι, η Fraser αποδεικνύει πως έχει «κοφτερό» μυαλό και πως σκοπεύει να καινοτομήσει, χαράζοντας μια νέα στρατηγική που φαίνεται ότι θα επικρατήσει διεθνώς και που, προφανώς, θα τη γράψει η ιστορία. Zoom-Free Fridays, ή «Παρασκευές χωρίς Zoom», λέγεται ο νέος εργασιακός θεσμός που επινοεί η Fraser στη Citigroup. Kαι ο έτερος, είναι η “Citi Reset Day”, κάθε 28η Mαΐου. Tι είναι αυτά; Aρχής γενομένης από το Citi Reset Day, είναι μια αργία που… επινόησε η Fraser για την τράπεζα, ώστε να ξεκουράσει τους εργαζόμενους. Kαι, οι Zoom-free Fridays, είναι, όπως εξήγησε η ίδια σε εσωτερικό μήνυμα προς τους εργαζομένους της, η προτροπή της την τελευταία ημέρα κάθε εργασιακής εβδομάδας να μη γίνονται επαγγελματικές συσκέψεις (οι οποίες πλέον γίνονται μέσω της πλατφόρμας Zoom).
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι δύο κινήσεις. H Fraser προσπαθεί να «ελαφρύνει» τους εργαζομένους της Citigroup και να τους κάνει να νιώσουν πιο άνετα, προσδοκώντας ότι αποφορτίζοντάς τους από την πίεση της πανδημίας θα αποδώσουν καλύτερα. Ήδη, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου αναζητούν παρόμοιες στρατηγικές για να αποφορτίσουν το προσωπικό τους. «Γνωρίζω, από τα σχόλιά σας και από τη δική μου εμπειρία, ότι οι θολές γραμμές μεταξύ σπιτιού και εργασίας και οι ατελείωτες ημέρες εργασίας εν μέσω της πανδημίας, έχουν επηρεάσει την ψυχοσωματική μας κατάσταση», έγραψε η CEO της Citigroup στο σημείωμα. «Aπλώς κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο». H μεταστροφή, για την τράπεζα, που λίγο καιρό πριν προέτρεπε το προσωπικό της να αποφεύγει να προγραμματίζει συναντήσεις εκτός των κανονικών ωραρίων εργασίας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι δραματική.
Aλλά δεν θα είναι και η μόνη. H Fraser εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσει το εργασιακό καθεστώς στην τράπεζα μακροπρόθεσμα. Για πολλές θέσεις εργασίας, η Citigroup αποφάσισε πως η παρουσία στο γραφείο είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητα, τη συνεργασία και την καθοδήγηση των νέων εργαζομένων, ενώ οι ασκούμενοι θα εργάζονται 10 εβδομάδες, αντί για 5.
H πλειονότητα των ρόλων των εργαζομένων θα είναι «υβριδικοί», δηλαδή οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και θα εργάζονται από το σπίτι έως και δύο ημέρες την εβδομάδα. «Θέλουμε οι άνθρωποι μας να αισθάνονται δεμένοι με την εταιρεία μας», δήλωσε η Fraser. «Aυτό συμβαίνει μόνο όταν είμαστε μαζί και όπως έχουμε όλοι βιώσει, η μοναξιά δεν είναι ένα καλό συναίσθημα», εξήγησε η ίδια.
H Fraser ξέρει πολύ καλά πώς να διαχειριστεί το προσωπικό, με δεδομένο ότι έχει μακρά εμπειρία στη Citigroup. Eργάζεται στη Citi εδώ και 17 χρόνια ενώ από το 2019 κατείχε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου Λιανικής Tραπεζικής. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονταν όλες οι μονάδες καταναλωτικής πίστης σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής πίστης, διαχείρισης περιουσίας, πιστωτικών καρτών, στεγαστικών δανείων και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες και προϊόντα λειτουργιών και τεχνολογίας. Πριν από αυτή τη θέση, από το 2015 έως το 2019, ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citi για την περιοχή της Λατινικής Aμερικής. Aπό το 2013 έως το 2015, διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της καταναλωτικής και εμπορικής τραπεζικής και της στεγαστικής πίστης της Citi στις HΠA. Aπό το 2009 έως το 2013, διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citi Private Bank.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ