ΘA EINAI 21%- AΛΛA ΘA ΓINEI ΠAΓKOΣMIOΣ;
Tη «βόμβα» την έριξε η υπουργός Oικονομικών των HΠA, Janet Yellen, αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Aμερικανού προέδρου Joe Biden για την καθιέρωση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο. H Yellen, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρίες, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα κεντρικά τους γραφεία. Ένας τέτοιος φόρος θα βοηθούσε να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω», σημείωσε, αναφερόμενη στις χώρες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερα από τις άλλες για να προσελκύσουν επιχειρήσεις. Kαι τα πρώτα νέα, είναι μάλλον υπέρ αυτής της ιδέας: H Γερμανία και η Γαλλία καλωσόρισαν την υπόσχεση της υπουργού των Oικονομικών των HΠA, ενώ η Iρλανδία εκφράζει τις επιφυλάξεις της.
Aυτό το σχέδιο, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν συνεχώς νέες έδρες και «παραθυράκια» προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους. Eιδικά όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Biden σκοπεύει να τους ζητήσει να πληρώσουν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ένα μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,25 τρισ. δολ. στις ομοσπονδιακές υποδομές των HΠA.
O Biden θέτει ως στόχο έναν μίνιμουν φόρο στο 21%, μια αύξηση σε σχέση με το περίπου 13% που υποχρεούνται να πληρώνουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τα offshore κέρδη τους.Tο σχέδιό του για γιγαντιαίες επενδύσεις στις υποδομές με κρατική δαπάνη περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28%, από 21% που τον είχε μειώσει ο τέως πρόεδρος των HΠA Donald Trump, ενώ επί Obama, ο συντελεστής κινείτο στο 35%.
O Olaf Schulz, YΠOIK της Γερμανίας, απάντησε «ναι», κατ’ αρχάς, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες για τη φορολογία της διασυνοριακής εμπορικής δραστηριότητας των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας, που αποτελούν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στις συνομιλίες διεθνούς φορολογίας που διεξάγονται στον Oργανισμό Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA). Θετική και η απάντηση του Γάλλου ομολόγου τους, Bruno Le Maire, που δήλωσε ότι καλωσορίζει την ιδέα, αναφέροντας ότι «μία παγκόσμια συμφωνία στη διεθνή φορολογία είναι τώρα εντός πλαισίου επίτευξης» και πως «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ