Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε πιο αισιόδοξο την Τρίτη σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ασίας, απ’ ό,τι έξι μήνες πριν, ωστόσο προειδοποίησε ότι μια ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές προκαλώντας εκροές κεφαλαίων από την περιοχή.
Παρότι η Ασία ανακάμπτει από την ύφεση του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των χωρών που επωφελούνται από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και εκείνων που εξαρτώνται από τον τουρισμό, δήλωσε ο Jonathan Ostry, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ.
«Οι δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων, τα ερωτήματα σχετικά με τη αποτελεσματικότητά τους έναντι των μεταλλάξεων και η επανεμφάνιση του ιού, όλα αυτά μαζί συνθέτουν έναν σημαντικό πτωτικό κίνδυνο», ανέφερε ο Ostry κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.
Βελτιωμένη εκτίμηση σε σχέση με του Οκτωβρίου
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ασίας θα επεκταθεί φέτος κατά 7,6%, έναντι 6,9% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, καθώς οι ανεπτυγμενες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη χάρη στην ισχυρή ζήτηση από ΗΠΑ και Κίνας.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί κατά 5,4% το 2022.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ostry, οι προοπτικές της περιοχής συνδέονται με ορισμένους κινδύνους, όπως οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Όπως σημείωσε, αν και οι τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες της Ουάσιγκτον θα είναι θετικές για οικονομίες προσανατολισμένες στις εξαγωγές, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ ήδη δημιουργεί σύννεφα στις ασιατικές αγορές.
«Εάν οι αποδόσεις στις ΗΠΑ αυξάνονται γρηγορότερα από τις προσδοκίες των αγορών ή εάν υπάρξει λανθασμένη επικοινωνία σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η αναστροφή των χρηματοοικονομικών καναλιών και οι εκροές κεφαλαίων, όπως κατά τη διάρκεια του 2013, θα μπορούσαν να εγείρουν προκλήσεις διακυβεύοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Ostry.
Η Ασία έχει “αποθέματα” έναντι των απότομων εκροών κεφαλαίων
Η Ασία έχει “αποθέματα” έναντι των απότομων εκροών κεφαλαίων, καθώς πολλές χώρες έχουν συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα, υιοθέτησαν ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και ενίσχυσαν την εποπτεία στους ισολογισμούς των τραπεζών, σημείωσε.
«Ωστόσο, λόγω της αύξησης της μόχλευσης στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των εταιρειών, όταν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, θα προκαλέσει πλήγμα», είπε.
Ο Ostry σημείωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στην Ασία πιθανότατα θα παραμείνει “αρκετά περιορισμένος”, ακόμη και όταν η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και των τιμών των εμπορευμάτων πιέσει ανοδικά τις τιμές.