Δυναμικό άνοιγμα επιχειρεί στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων η Κίνα η οποία προτίθεται να κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία στην προσπάθειά της να διεισδύσει οικονομικά στην Ευρώπη.
Πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο που αφορούν την μεθαυριανή συνάντηση της μεικτής επιτροπής για την συνεργασία Κίνας – Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο.
Στην συγκεκριμένη συνάντηση αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση αυτή θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς. Η εφημερίδα «Πρες» (PRESS) του Βελιγραδίου αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση αυτή θα οριστικοποιηθεί και η συμφωνία για την παροχή από την Κίνα δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη Σερβία, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για τον εκσυγχρονισμό του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Πρες» ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε ενδιαφερθεί η γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας RWA αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για τους όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ήδη εγκρίνει την παροχή επενδυτικού δανείου 750 εκατομμυρίων ευρώ για τα λιγνιτωρυχεία «Κοστόλατς» στο Ποζάρεβατς, την επέκταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού στην ίδια περιοχή και την κατασκευή μεγάλου εμπορικού λιμανιού στο Δούναβη απ’ όπου θα εξάγεται ο λιγνίτης.
Κινεζικό ενδιαφέρον για πράσινη ενέργεια
Επίσης μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην αποκαλούμενη « « πράσινη ενέργεια» « Πριν από δύο εβδομάδες υπεγράφη συμφωνία από το δήμο της πόλης Βράνιε, στη νότια Σερβία και ιδιωτική κινεζική εταιρεία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της κινεζικής εταιρείας, Στηβεν Χου εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται και η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταικών συστημάτων.
Σερβικός κόμβος για την Κίνα
Οικονομικοί αναλυτές στη Σερβία επισημαίνουν ότι η Κίνα στην προσπάθειά της να διεισδύσει οικονομικά στην Ευρώπη στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις χώρες της Ν/Α Ευρώπης.
Ο διακεκριμένος σέρβος οικονομολόγος, Μλάτζεν Κοβάτσεβιτς εκτιμά ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Κίνας και άλλων χωρών της Άπω Ανατολής μπορεί να αποτελέσουν μοναδική ευκαιρία για την περιοχή των Βαλκανίων. «
« Η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια ήταν στραμμένη προς της Αφρική όπου επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ορυχεία, τώρα αρχίζει και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη Ν/Α Ευρώπη και με δεδομένο ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα εχει και μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες», επισημαίνει στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρες» ο οικονομολόγος, Μλάτζεν Κοβάτσεβιτς.