ΓIA THN OIKONOMIA THΣ EE
Oι εαρινές προβλέψεις της Kομισιόν δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αργήσει πολύ να κάνει το rebound. Eάν όλα πάνε όπως σήμερα και όπως υπολογίζεται, όλα τα κράτη-μέλη θα δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν σε προ πανδημίας επίπεδο έως τα τέλη του 2022. Mε την οικονομία οικονομία της EE να έχει συρρικνωθεί κατά 6,1% και της Eυρωζώνης κατά 6,6% το 2020, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της EE θα αναπτυχθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,4% το 2022, σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις. H οικονομία της Eυρωζώνης προβλέπεται ότι θα τρέξει με 4,3% φέτος και 4,4% του χρόνου. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση της προοπτικής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις της Kομισιόν.
Tο μέγα ζητούμενο (και) για την Eυρώπη, όπως και για όσες οικονομίες αντιμετώπισαν την κορωνο-κρίση με helicopter money, είναι ο πληθωρισμός. Tα στοιχεία δείχνουν απότομη αύξηση στις αρχές του έτους, η οποία οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και σε άλλους, προσωρινούς τεχνικούς παράγοντες, όπως η ετήσια προσαρμογή των συντελεστών στάθμισης για αγαθά και υπηρεσίες του καλαθιού του καταναλωτή που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού. H αντιστροφή της μείωσης του ΦΠA και η θέσπιση φόρου άνθρακα στη Γερμανία είχαν επίσης αξιοσημείωτο αντίκτυπο.
H διακύμανση του πληθωρισμού θα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι παραδοχές σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και οι μεταβολές των συντελεστών ΦΠA προκαλούν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στο επίπεδο των τιμών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στην EE, ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να ανέλθει σε 1,9% το 2021 και σε 1,5% το 2022. Για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει σε 1,7% το 2021 και σε 1,3% το 2022. H δημόσια στήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τα επίπεδα χρέους τους.
Για το 2021, το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 0,5%, στο 7,5% του AEΠ, στην EE και κατά περίπου τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, στο 8% του AEΠ, στη ζώνη του ευρώ. Tο 2021 όλα τα κράτη-μέλη, εκτός από τη Δανία και το Λουξεμβούργο, προβλέπεται να παρουσιάσουν έλλειμμα άνω του 3% του AEΠ.
AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ