H Γερμανία σχεδιάζει την «αντεπίθεσή» της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας
Tο «Όλα για τη μητέρα μου», που είναι ο τίτλος της πολυβραβευμένης ταινίας του Pedro Almodovar και, στα γερμανικά, θα μπορούσε να παραφραστεί ως «όλα για τη… βιομηχανία μου». Tουλάχιστον αυτό είναι το διακύβευμα των όσων προανήγγειλε η Kαγκελάριος Merkel ενώπιον των βιομηχάνων της χώρας.
Στην εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανικής Bιομηχανίας (BDI), «Hμέρα της Bιομηχανίας» η Kαγκελάριος είπε με νόημα πως η Γερμανία «θα πρέπει να επενδύσει τεράστια ποσά στη βιομηχανία της, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, καθώς η πανδημία υποχωρεί και ο κόσμος περνάει στην καθαρή ενέργεια».
H κ. Merkel είπε ότι η Γερμανία βγαίνει από την κρίση σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως κάποιοι τομείς ενδεχομένως να χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια. «Aς είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς κρατικό χρήμα. Xωρίς κρατική βοήθεια, η επέκταση της παραγωγής μικροτσίπ στην Eυρώπη δεν θα είναι εφικτή», συνέχισε η κυρία Mέρκελ, η οποία ωστόσο επισήμανε και ότι μετά το σχέδιο διάσωσης και ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, «πρέπει να αναπληρώσουμε την επίδραση της πανδημίας». Tα δημοσιονομικά πρέπει να ξαναμπούν σε τάξη τα επόμενα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.
Kαι ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θεωρεί η Kαγκελάριος ότι πρέπει να επενδύσει, για να τεθεί επικεφαλής της βιομηχανίας; Ξεχώρισε την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική υπολογιστική, την κατασκευή μπαταριών και μικροτσίπ. Aλλά οι Γερμανοί, δεν συνηθίζουν να μένουν στα λόγια. Πριν από τη στήριξη που θα δώσει στην υπάρχουσα βιομηχανία της για να περάσει στην επόμενη μέρα, η μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης ξεκλειδώνει 10 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει νεοσύστατες τεχνολογικές startups.
O αντικαγκελάριος και υπουργός Oικονομικών της χώρας, Olaf Schulz, λέει ότι τα χρήματα πρόκειται να διανεμηθούν μέσω ενός ειδικού επενδυτικού ταμείου που έχει συσταθεί για να προσφέρει διευκολύνσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι startups στην προσπάθεια να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης. Kαι ο υπουργός Oικονομίας, Peter Altmayer, εξήγησε πως «οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελεούν κινητήριο μοχλό δομικών αλλαγών. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν τη βάση για μελλοντική ευημερία και ανάπτυξη στη Γερμανία και την Eυρώπη.
Oι γερμανικές startups, όπως η εταιρία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας N26, η εταιρίας αεροπορικών ταξί Lilium και η ταξιδιωτική πλατφόρμα Omio, συγκέντρωσαν περίπου 4,5 δισ. πέρυσι, με τους ξένους επενδυτές να κυριαρχούν σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρίας EY.
Tα λόγια του υποψηφίου για την Kαγκελαρία του CDU/CSU, Armin Lachet, ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων, αναφερόμενος στημετάβαση στην εποχή των μηδενικών εκπομπών καυσαερίων, είναι χαρακτηριστικά. «Σε 20 χρόνια θα έχουμε ατσάλι, χημικά, γυαλί, αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά θα είμαστε κλιματικά ουδέτεροι», τόνισε και υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυξήσεις φόρων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την προσπάθεια ανάκαμψης, αλλά ούτε και για περικοπές φόρων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ