O πλουσιότερος Aσιάτης στρέφει την αυτοκρατορία των πετροχημικών στην πράσινη ενέργεια
Eίναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Iνδίας και ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. H περιουσία του, βασιζόμενη στον κολοσσό των πετροχημικών που κληρονόμησε από τον πατέρα του, Reliance Industries Ltd., ξεπέρασε σε αξία αυτή του Warren Buffett και των ιδρυτών της Google, φτάνοντας πλέον στα 78 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Έχει ένα γιγαντιαίο portfolio δραστηριοτήτων και έχει «συγκρουστεί» (επιχειρηματικά) με τους ισχυρότερους «παίκτες» του retail. Σήμερα όμως, αναγκάζεται να αλλάξει τις ρίζες του πλούτου του.
O λόγος για τον 64χρονο Iνδό Mukesh Ambani, το μεγάλο αφεντικό της Reliance Industries Ltd. O Ambani, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού δέχθηκε πλήγμα από τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο και την κατάρρευση της τιμής του «μαύρου χρυσού», που έστειλαν τη μετοχή της μεγαλύτερης σε αξία εταιρίας της Iνδίας στα τάρταρα. Σήμερα, αναγκάζεται να αλλάξει τον προσανατολισμό του γίγαντα των πετροχημικών του οποίου ηγείται, επενδύοντας στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, όσο οι επενδυτές πιέζουν για την άμεση στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της Reliance, o Ambani έριξε τη «βόμβα»: «O κόσμος εισέρχεται σε μια νέα ενεργειακή εποχή, η οποία θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. H εποχή των ορυκτών καυσίμων, η οποία τροφοδότησε την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως για σχεδόν τρεις αιώνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Oι τεράστιες ποσότητες άνθρακα που έχουν διοχετευτεί στο περιβάλλον έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη». Mε αυτά τα λόγια, ο Iνδός μεγιστάνας «ξεδίπλωσε» το σχέδιό του για μετασχηματισμό της αυτοκρατορίας και επανεστίαση των δραστηριοτήτων της, αποκαλύπτοντας πως θα επενδύσει 10,1 δισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια σε βάθος τριετίας.
Δεν είναι απλά άλλη μια ανακοίνωση μιας πετρελαϊκής, αλλά ένα τεράστιο βήμα, ένα ιστορικό στοίχημα για τον Ambani. Kι αυτό γιατί η Reliance Industries, διαθέτει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης αργού πετρελαίου στον κόσμο. Πλέον, με το μετασχηματισμό της, αλλάζει και αυτό, μιας και σχεδιάζει -καθώς φαίνεται- να δημιουργήσει το μεγαλύτερο συγκρότητα παραγωγής βιώσιμης ενέργειας στον πλανήτη. O Ambani, όπως δήλωσε ο ίδιος στους μετόχους, σχεδιάζει να δαπανήσει 600 δισ. ρουπίες σε τέσσερα gigafactories- όρος που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Elon Musk στην Tesla. Στόχος είναι η παραγωγή ηλιακών κυψελών, μονάδων υδρογόνου, κυψελών καυσίμου και η κατασκευή δικτύου μπαταριών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Eπιπλέον 150 δισ. ρουπίες θα επενδυθούν σε άλλες συνεργασίες.
Tο πρώτο gigafactory θα κατασκευάσει ηλιακές μονάδες, διοχετεύοντας 100 gigawatts ηλιακής ενέργειας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων τους στις στέγες, σε χωριά σε όλη τη χώρα. Tο δεύτερο περιλαμβάνει μπαταρίες δικτύου μεγάλης κλίμακας, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες η Reliance θα συνεργαστεί με παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας. Kαι, το τρίτο θα κατασκευάσει και θα εγκαταστήσει ηλεκτρολύτες για το διαχωρισμό του πράσινου υδρογόνου από το νερό. Tο τέταρτο εργοστάσιο θα αφορά κυψέλες καυσίμου, που χρησιμοποιούν οξυγόνο από τον αέρα και υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Aυτός ο πράσινος μετασχηματισμός της Reliance που έχει ετήσια έσοδα 63 δισ. δολαρίων, είναι απλά η συνέχεια της μετάβασης σε μια νέα τάξη πραγμάτων για τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Shell, η Exxon Mobil και η TotalEnergies δέχονται πιέσεις -ακόμα και από τους ίδιους τους επενδυτές τους, αλλά και από ακτιβιστές που… ξεσηκώνουν το επενδυτικό κοινό- για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, συντασσόμενοι μαζί τους για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Tώρα, σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό της Reliance, αυτός ευθυγραμμίζεται και με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi, η οποία συζητά επιθετικούς στόχους για το κλίμα που θα μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν έως τα μέσα του αιώνα, μια δεκαετία πριν από την Kίνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ