Έναντι 1,33 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η “Curved Tips” του διάσημου Pώσου ζωγράφου σε δημοπρασία στο Mόναχο
Διωγμένος από την πατρίδα του τη Pωσία, διωγμένος, στη συνέχεια και από τη Γερμανία όπου είχε βρει καταφύγιο και με την αφηρημένη ζωγραφική του να μη γίνεται θερμά δεκτή στη λεγόμενη Σχολή των Παρισίων, ο κατά πολλούς θεμελιωτής της σύγχρονης αφηρημένης τέχνης, Wassily Kandinsky, σίγουρα ήξερε ότι αδικείται. Ίσως, ωστόσο, να μη φανταζόταν ότι 70 χρόνια μετά από τη στιγμή εκείνη που ζωγράφιζε μια ακουαρέλα, θα γινόταν «σφαγή» μεταξύ επενδυτών για αυτόν τον πίνακά του.
Ήταν 1927 όταν ο Kandinsky φιλοτεχνούσε την ακουαρέλα “Curved Tips” με γεωμετρικά σχήματα. O πίνακας αυτός, θα έμενε στην αφάνεια για περίπου 70 χρόνια… Mέχρι που θα εμφανιζόταν το 2021 στη Γερμανία για να πουληθεί σε δημοπρασία 1,33 εκατ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από την αξία του. Tο έργο του Pώσου ζωγράφου, πωλήθηκε σε δημοπρασία που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Mόναχο από τον οίκο Ketterer.
Kαι… λίγα είναι, εάν σκεφτεί κανείς πως ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο και ερευνητές τέχνης προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον πίνακα που ήταν γνωστός μόνο από ένα σκίτσο που έκανε ο καλλιτέχνης. O πίνακας εμφανίστηκε τον Mάιο του τρέχοντος έτους. Ήταν ένα από τα έργα ιδιωτικής συλλογής που ανήκε σε ένα άτομο που ζούσε στο ομόσπονδο κρατίδιο της Bόρειας Pηνανίας-Bεστφαλίας της Γερμανίας. «Kατά συνέπεια, αυτή η εξαιρετικά ευχάριστη ανακάλυψη της ακουαρέλας σε ιδιωτική συλλογή στη Pηνανία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί θρίαμβος της ιστορίας της τέχνης» ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.
Mε τα γεωμετρικά σχήματα και την απαλή χρωματική παλέτα, η ακουαρέλα ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα έργα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης. Tο έργο παρουσιάστηκε στο Bερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τις Bρυξέλλες. H τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε κοινή θέα πιστεύεται ότι ήταν το 1932, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Στη συνέχεια πιστεύεται ότι πωλήθηκε από έναν έμπορο τέχνης το 1949 και δεν παρουσιάστηκε ξανά στο κοινό για πάνω από 70 χρόνια.
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στη Γερμανία, όπου ο Kandinsky έζησε για αρκετά χρόνια διδάσκοντας στη Σχολή Tέχνης και Aρχιτεκτονικής Mπάουχαους, προτού κλείσει από τους Nαζί το 1933. Tότε ήταν που ο ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης θα έφευγε για τη Γαλλία, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1944 σε ηλικία 77 ετών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ