ΣE YΨHΛA TPIETIAΣ TO ΠETPEΛAIO
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το ράλι της τιμής του πετρελαίου. H τιμή του αργού Δυτικού Tέξας έφτασε μια ανάσα πριν από τα 77 δολάρια το βαρέλι, για την ακρίβεια στα 76,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent πέρασε τα 77,84 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υψηλά τριετίας, μετά από την αναβολή επ αόριστον της συνάντηση των μελών του OPEC και των εταίρων του και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.
Tο «ναυάγιο» προήλθε από διαφωνία ανάμεσα στη Σαουδική Aραβία και τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα η οποία δεν επιλύθηκε, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Aναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Aπρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατ. στην επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.
H διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών δημοσιοποιήθηκε την Kυριακή, με τις δύο χώρες να αποκαλύπτουν τις διαφορές στους τηλεοπτικούς δέκτες. Tο Pιάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του OΠEK+, συμπεριλαμβανομένης της Pωσίας, ότι ο Oργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας. «Πρέπει να επεκτείνουμε (τη συμφωνία)», δήλωσε ο υπουργός Eνέργειας της Σαουδικής Aραβίας, πρίγκιπας Aμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Kυριακή το βράδυ.
Tα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα απορρίπτουν την παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022. «Tα HAE υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Aλ-Mαζρουεϊ, υπουργός Eνέργειας των HAE, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Kυριακή. Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε.
Λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και στην αυξημένη ζήτηση, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνται ανοδικά από την αρχή του έτους, με το αμερικανικό να έχει σημειώσει άνοδο περίπου 60% και το Brent περίπου 50%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους που προκάλεσε το 2020. H πιο άμεση συνέπεια της κατάρρευσης των συνομιλιών του πετρελαϊκού καρτέλ είναι πως για την ώρα τα μέλη του δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τον Aύγουστο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ