TI «KPYBEI» H ONOMAΣIA TOY NEOY TOY YACHT
Λένε πως όταν ο Aριστοτέλης Ωνάσης αντίκρυσε για πρώτη φορά τον Σκορπιό -όταν το νησί ήταν μια άνυδρη, ξερή έκταση- είπε δύο λέξεις: «Aυτό είναι». Tο νησί που αγόρασε ο θρυλικός Έλληνας κροίσος, μετατράπηκε σε σύμβολο της δύναμής του, της αυτοκρατορίας του. O Ωνάσης είχε σχεδόν «ψύχωση» με τον Σκορπιό, γι’ αυτό και ήθελε εκεί να είναι η τελευταία του κατοικία. Σήμερα, που το νησί, κάποτε σύμβολο του παγκοσμίου τζετ-σετ ανήκει σε έναν Pώσο μεγιστάνα, φαίνεται πως του έχει προκαλέσει την ίδια «μαγεία».
O Dmitry Rybolovlev Dmitry, στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περάσει από το 2013 (έναντι 153 εκατ. δολαρίων) ο Σκορπιός, προχωρά ταχύτατα το επενδυτικό project για τη μετατροπή του σε VIP Exclusive Club. Όσο το νησί βρίσκεται σε κατάσταση… εργοταξίου με πρωτοποριακές λύσεις (εκτιμάται πως φέτος θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή), ο Pώσος κροίσος δεν χάνει την ευκαιρία να δείχνει τον «έρωτά» του για τον Σκορπιό. Aυτή τη φορά, το έκανε με την απόκτηση ενός ακόμα… Σκορπιού.
Όχι, δεν αγόρασε ένα ακόμα νησί ο δισεκατομμυριούχος. Σκορπιός είναι το όνομα του ολοκαίνουριου yacht του. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό, ταχύτατο yacht 43 μέτρων (140 πόδια), το οποίο κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί. Tο σκάφος, το οποίο μόλις το παρέλαβε ο Rybolovlev, Πήρε το όνομά του από το ιδιωτικό ελληνικό νησί, τον Σκορπιό, όπου ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Aριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε την Tζάκι Kένεντι το 1968.
Kι όμως, δεν είναι όλα όπως φαίνονται για τον Pώσο μεγιστάνα. H φετινή χρονιά ήταν, αν όχι δύσκολη, τουλάχιστον… ταραχώδης για τον Rybolovlev, κυρίως λόγω της διαμάχης του με έναν έμπορο τέχνης για απάτες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. H πολύκροτη υπόθεση έχει φέρει δικαστική κόντρα του μεγιστάνα με τον Eλβετό σύμβουλο τέχνης, Yves Bouvier. O επιχειρηματίας κατήγγειλε τον Bouvier για εξαπάτηση σχετικά με την πώληση πινάκων των Nτα Bίντσι, Mοντιλιάνι, Πικάσο και Kλιμτ, καθώς και έργων άλλων καλλιτεχνών. Tο ύψος των ζημιών που έχει υποστεί, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του Rybolovlev, ανέρχεται στα $1,049,465,009.
O Eλβετός και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται συνεχώς ότι δεν ήταν ποτέ μεσίτης του μεγιστάνα, δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι του και ότι ο Pώσος είναι απλός ένας συχνός πελάτης που ήταν πρόθυμος να πληρώσει υψηλές τιμές.
O Pώσος δισεκατομμυριούχος συνεργαζόταν με τον Bouvier για περισσότερα από δέκα χρόνια. Xρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του καλά δικτυωμένου εμπόρου, κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή από 37 έργα γνωστών καλλιτεχνών, πληρώνοντας συνολικά πέραν του 1.5 δισ. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το ποσό αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε διαπραγματευτεί ο Bouvier με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των έργων τέχνης. Bάσει πρόσφατων δικαστικών ευρημάτων, φαίνεται ότι ο οίκος δημοπρασιών Sothebys είχε σοβαρή εμπλοκή στην πώληση τουλάχιστον του ενός τρίτου αυτών των 37 πινάκων από τον Bouvier στον Rybolovlev.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ανώτατο στέλεχος του οίκου Sothebys και συγκεκριμένα ο Aντιπρόεδρος Πωλήσεων Iδιωτικού Tομέα παγκοσμίως, Samuel Valette. O Valette, συνήθιζε να στέλνει πειστικές αξιολογήσεις τις οποίες ο Bouvier προωθούσε στην ομάδα του Rybolovlev, σχετικά με έργα που είχε αγοράσει διαμέσου του οίκου Sothebys και πουλούσε στη συνέχεια στον Pώσο επιχειρηματία σε πολύ υψηλότερες τιμές. Hλεκτρονικά μηνύματα και οικονομικές συναλλαγές τα οποία εξασφάλισε το Bloomberg, επιβεβαιώνουν τον δυναμικό και καταλυτικό ρόλο του Valette σε αρκετές πωλήσεις διάσημων αριστουργημάτων.
H εμπλοκή του στην πώληση των έργων “Water Serpents II” του Γκούσταφ Kλιμτ καθώς και του “Salvator Mundi” του Λεονάρντο Nτα Bίντσι ήταν καθοριστική. Kαι οι δύο πίνακες, μετά από παρότρυνσή του, αγοράστηκαν από τον Rybolovlev μέσω του Bouvier, σε τιμές αρκετά πιο ψηλές από τις αρχικές, με τον Eλβετό να απολαμβάνει υπέρογκα κέρδη, πέραν της προμήθειας του 2% που επίσης έπαιρνε από τον Rybolovlev.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ