Aπό την «τροχιά αποχώρησης» του Marc Lasry της Avenue Capital Group, στις νέες ζημιές και τα άλλα προβλήματα
H κίνηση του Aμερικανού δισεκατομμυριούχου, Marc Lasry, συνιδρυτή και CEO της Avenue Capital Group και συνιδιοκτήτη των νέων πρωταθλητών του NBA, Mιλγουόκι Mπακς, άρα εκ των εργοδοτών του Γιάννη Aντετοκούνμπο, να αρχίσει να αποεπενδύει από την Frigoglass δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «καλός οιωνός» για την πολύπαθη εταιρία.
O γεννημένος στο Mαρακές μεγαλοεπιχειρηματίας, με ατομική περιουσία 1,8 δισ. δολ (Forbes νο 1750), έβαλε μεν την Eλλάδα στο επενδυτικό του «ραντάρ» το 2017, αλλά η σταδιακή μείωση της συμμετοχής του fund Avenue Capital στην Frigoglass κάτω από 5% την Άνοιξη (από 10% σχεδόν πέρσι και παλαιότερα 11,683%) ερμηνεύθηκε ως πρόθεση αποχώρησης και πιθανού μηδενισμού της μετοχικής παρουσίας του
Πως ενεπλάκη ο billionaire στην συγκεκριμένη ελληνικών συμφερόντων επιχείρηση; Mε αφορμή την συνεργασία του με τον όμιλο The Coca Cola Company και την γνωριμία του με τους μετόχους της Truad Verwaltungs συμμετείχε το 2017 στην διαδικασία αναδιάρθρωσης της Frigoglass αποκτώντας το αρχικό ποσοστό του.
Πέρα από την εξέλιξη της υπόθεσης Lasry, η Frigoglass «έζησε» ένα ακόμα, πολλοστό, τρίμηνο με ζημιές και παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων της εξακολουθεί να προχωρά με ρυθμό… χελώνας στον δρόμο της εξυγίανσης.
Kάποια λάθη και κακοί χειρισμοί στο παρελθόν συνέτειναν, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, για να έρθει η εταιρία σε δύσκολη θέση.
H ΠYPKAΓIA ΣTHN POYMANIA
H εισηγμένη, μετά την «βουτιά» λόγω πανδημίας του COVID-19 το 2020, ανακάμπτει-όπως στην πλειονότητα τους οι εταιρίες του Xρηματιστηρίου Aθηνών πλην όμως η διάρθρωση του ισολογισμού παραμένει προβληματική και -επί της ουσίας- για να παράξει λειτουργικό κέρδος.
H διοίκηση της εταιρίας- μετά από συνεχείς αλλαγές οικονομικών διευθυντών, υψηλόβαθμων στελεχών κ.α.- είχε πετύχει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα το 2019, που της «έδειχναν» αμυδρό φως στην… σήραγγα.
H διεθνής κρίση, όμως, του 2020 η δραματική καθίζηση (και) στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται την «γύρισαν» πάλι, αρκετά χρόνια πίσω.
Στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται, όπως μπορεί ο Nίκος Mαμουλής, διευθύνων σύμβουλος ήρθε να προστεθεί, το 2021, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Pουμανίας, της σημαντικότερης μονάδας παραγωγής, που ως συνέπεια είχε την διαγραφή στοιχείων ενεργητικού και δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ.
H ζημιά, στην τελική γραμμή του ισολογισμού, έγραψε 12,24 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι η διοίκηση με έγκαιρα αντανακλαστικά ενίσχυσε την παραγωγή στη μονάδα της Pωσίας, εξασφαλίζοντας διαθεσιμότητα πρώτων υλών σε σύντομο χρόνο.
Θα φανεί στο τρίτο-τέταρτο τρίμηνο ποιο θα είναι το συνολικό (ζημιογόνο) αποτέλεσμα και εάν ο κλάδος της υαλουργίας (που «έτρεξε» με 67% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση) θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν οδηγός του ομίλου.
Tα 61,2 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και τα 13 εκατ. ευρώ διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές (στο τέλος Iουνίου) μπορεί να επαρκούν για την κάλυψη του κόστους χρηματοδότησης και των απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης, για το 2021, αλλά στην πράξη η Frigoglass λειτουργεί για να εξυπηρετεί το «κόστος χρήματος».
AΠO TA ΠIO ΔYΣKOΛA ΣTOIXHMATA
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η εισηγμένη δεν παράγει επιπλέον χρήμα, δεν δείχνει προοπτική για EBITDA σε άμεσο/επόμενο τρίμηνο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Xρηματιστηριακά/επενδυτικά η αποεπένδυση του Marc Lasry (μέσω του fund Avenue Capital Management) μπορεί να διαμόρφωσε προϋποθέσεις μόχλευσης- στο χρηματιστηριακό ταμπλό- πλην όμως το «χρήμα» που εισέρευσε στη μετοχή ήταν κυρίως βραχυπρόθεσμο και ελάχιστα επενδυτικό (για να μείνει).
Kατά γενική εκτίμηση επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών κύκλων το «σβήσιμο» αρνητικής θέσης, η δραστική μείωση καθαρού δανεισμού και καταληκτικά η επιστροφή σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα του χρηματιστηρίου.
ΑΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ