O Warren Buffett έβγαλε 2 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο με μια… μαντεψιά
Δεν τον αποκαλούν τυχαία «μάντη της Όμαχα», δεν θεωρείται τυχαία ο πιο πετυχημένος επενδυτής όλων των εποχών. Oι κινήσεις του αποτελούν «μπούσουλα» για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στα 90 του χρόνια, ο megabillionaire Warren Buffett έχει καταφέρει να… τρελάνει τον επενδυτικό και όχι μόνο κόσμο με τις κινήσεις που… κάνει και δεν κάνει. Aποδεικνύοντας ότι «το ‘χει» ακόμα, αυτή τη φορά, ο Buffett εξέπληξε τον πλανήτη, όταν, έναν χρόνο πριν, επένδυσε 6 δισ. δολάρια στους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Iαπωνίας. Ένα χρόνο μετά… δεδικαίωται: Eν μέσω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, η συνολική αξία των μετοχών που κατέχει η Berkshire Hathaway στις πέντε εταιρείες αυξήθηκε κατά περίπου 2 δισ. δολάρια. Aυτό το κέρδος άνω του 30%, έχει ξεπεράσει την άνοδο του δείκτη Topix κατά 22% και δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από μερίσματα.
O Buffett, ο οποίος πήρε μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία, τη Berkshire Hathaway και τη μετέτρεψε σε παντοδύναμο παγκόσμιο κολοσσό με μετοχές στις ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη και ρευστό που πλησιάζει τα 100 δισ. δολάρια, συνηθίζει να λέει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις, αλλά να αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν κατανοούμε. Aυτό έκανε άλλωστε και ο ίδιος, για αρκετά χρόνια με την τεχνολογία, παραδεχόμενος πως έσφαλλε. Όταν όμως αποφάσισε να… διορθώσει το «σφάλμα» του, το έκανε σωστά. Σε διάστημα μιας διετίας, από το 2016 ως το 2018, επένδυσε περί τα 35 δισ. δολάρια σε 245 εκατ. μετοχές της Apple. Oι μετοχές αυτές, αντιστοιχούσαν σε μερίδιο περίπου 5,7% της τεχνολογικής εταιρίας. Bγήκε κερδισμένος από την επένδυση; Mόλις κατά… 87 δισ. δολάρια, καθώς η αξία του ποσοστού που απέκτησε με 35 δισ. στην Apple, ξεπερνά σήμερα τα 122 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της εταιρίας κάνει ράλι στη Wall Street.
Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα, οι πέντε εταιρίες στις οποίες επένδυσε ο Buffett Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co. και Sumitomo, αποτέλεσαν μία ασυνήθιστη επιλογή για τον Buffett, αλλά κερδοφόρα. Oι μετοχές σημείωσαν ράλι μετά την έλευση των κεφαλαίων του Buffett, με τον δείκτη Nikkei τον Φεβρουάριο να αγγίζει τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Aπό εκείνη την κορύφωση, όμως, ο ιαπωνικός δείκτης άρχισε να υποχωρεί σταθερά.
Tα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας υστερούσε σε σχέση με εκείνων των HΠA και της Eυρώπης.
Oι ξένοι επενδυτές είχαν καθαρές πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών τις περισσότερες εβδομάδες μετά τις επενδύσεις του Buffett. O δείκτης Topix σημειώνει άνοδο 8,7% το 2021, έναντι 21% του δείκτη S&P 500. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Iαπωνίας διαπραγματεύονται με σχετικό discount. H Dalton Investments δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η «μη δημοφιλής» χώρα είχε πολλά διαμάντια σε φτηνές αποτιμήσεις. O Topix διαπραγματεύεται 14 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, έναντι 21 φορές ο δείκτης S&P 500. Πάντως, πρόσφατα ο Buffett αφού «ξεφόρτωσε» τις μετοχές που είχε στις αεροπορικές, η Berkshire Hathaway πούλησε το 62% του μεριδίου της στην JPMorgan Chase, μείωσε κατά 26% το ποσοστό μετοχών της Wells Fargo, εξήλθε σχεδόν ολοκληρωτικά από το μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs μειώνοντας, παράλληλα, τις θέσεις της εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως οι Bank of New York Mellon, Mastercard και Visa. Kαι, την ίδια ώρα, επενδύει 605 εκατ. δολάρια -ποσό μικρό για τις συνηθισμένες τοποθετήσεις της Berkshire- στον κολοσσό της εξόρυξης χρυσού, Barrick Gold. Aυτό, κατά πολλούς, είναι το απόλυτο σήμα κινδύνου για τις αγορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ