Έντονη κριτική άσκησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος στην BlackRock, τον κολοσσό στη διαχείριση κεφαλαίου, για την απόφασή του να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα στην Κίνα -κάτι που ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο.
«Το να τοποθετείς δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα είναι τραγικό λάθος» έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο γνώμης του που δημοσίευσε η Wall Street Journal. «Είναι πιθανό να χάσεις τα χρήματα των πελατών της BlackRock και, ακόμη πιο σημαντικό, να βλάψεις τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ και άλλων δημοκρατιών».
Η BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους assets managers στον κόσμο, άρχισε ήδη να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα στην Κίνα, δύο μήνες αφότου έλαβε τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.
Το σχόλιο είναι μόνο ένα από τα πολλά που έχει γράψει ο Τζορτζ Σόρος το τελευταίο διάστημα, για να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανάπτυξης στενών οικονομικών δεσμών με την κινεζική κυβέρνηση.
Τον περασμένο μήνα, είχε χαρακτηρίσει τον Κινέζο πρόεδρο ως «τον πιο επικίνδυνο εχθρό των ανοιχτών κοινωνιών του κόσμου« και είχε υποστηρίξει, τότε στους Financial Times, πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα έπρεπε να υπερψηφίσει νομοθεσία που περιορίζει τις επενδύσεις «σε εταιρείες των οποίων οι δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και εναρμονισμένες με τους μετόχους τους».
Στο νέο του σχόλιο, ο Σόρος είπε πως η BlackRock δείχνει να μην έχει καταλάβει καλά τον Σι Τζινπινγκ, του οποίου η κυβέρνηση θεωρεί όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις ως «εργαλεία για το κράτος ενός κόμματος», που είναι η Κίνα.
Οι περιορισμοί της Κίνας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα
Ο Σόρος είπε πως τα προβλήματα που ξεκίνησαν με την ξαφνική ακύρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς του κινεζικού ομίλου Ant Group, έχουν φτάσει έκτοτε σε ένα… κρεσέντο. Επικαλέστηκε τις κινήσεις σε βάρος του άλλου κινεζικού κολοσσού Didi Global, που έγιναν από πλευράς Πεκίνου λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημείωσε δε πως οι μάνατζερς της BlackRock θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους την «τεράστια κρίση που σιγοβράζει στην στεγαστική αγορά της Κίνας».
Και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να πτωχεύσει».
«Σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται αναμεμειγμένες σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου ανάμεσα σε δύο συστήματα: την καταπίεση και τη δημοκρατία» κατέληξε.