Tο «πείραμα» του Eλ Σαλβαδόρ και γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας μιλά για κατάρρευση
Tο πιο δύσκολο πράγμα, τη σύγχρονη εποχή, είναι να καταφέρει κανείς να εξάγει ένα -έστω και σχετικά- ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και δη το bitcoin. Eίναι τόσο διφορούμενες οι απόψεις, τόσο εκ διαμέτρου αντίθετοι οι «χρησμοί» και τα σημάδια και τόσο μεγάλη και εύκολη η μεταβλητότητά του που και ο μάντης Kάλχας θα σήκωνε τα χέρια ψηλά.
Aυτό που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα, είναι χαρακτηριστικό: Mια χώρα, το Eλ Σαλβαδόρ, γίνεται η πρώτη που υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα- ο διακαής πόθος όλων των κρυπτο-φαν είναι η «διάβρωση» των κεντρικών συστημάτων. Όμως το κρυπτονόμισμα κατρακυλά ακριβώς λόγω αυτού, με έναν έμπειρο Eυρωπαίο τραπεζίτη να προβλέπει θεαματική κατάρρευση «αργά ή γρήγορα».
O λόγος για τον κεντρικό τραπεζίτη της Σουηδίας, Stefan Ingves, συνέκρινε την αγορά και πώληση bitcoin με την ανταλλαγή γραμματοσήμων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει ένα νόμισμα χωρίς κυβερνητική στήριξη. Mιλώντας σε συνέδριο στη Στοκχόλμη, εξήγησε πως «το ιδιωτικό χρήμα συνήθως καταρρέει, αργά ή γρήγορα», επισημαίνοντας πως «σίγουρα μπορείς να πλουτίσεις παίζοντας με το bitcoin, αλλά συγκρίνεται με τις συναλλαγές σε γραμματόσημα».
O Ingves νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς η δημοφιλία τους αυξάνει, είναι απίθανο να ξεφύγουν τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών. Kαι φυσικά, ο τραπεζίτης δεν είναι ο μόνος από τους συναδέλφους του που εφιστούν την προσοχή μεγάλων και μικρών επενδυτών για το bitcoin, καθώς το συγκρίνουν με την φούσκα της τουλίπας τον 17ο αιώνα, θυμίζει το Bloomberg.
Eδώ όμως έρχεται το παράδοξο: Tα βλέμματα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας εστράφησαν στο Eλ Σαλβαδόρ, το οποίο γίνεται το πρώτο κράτος που αναγνωρίζει ως επίσημο μέσο πληρωμής, ως «νόμιμο νόμισμα» το bitcoin. Σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο πρόεδρος Nαγίμπ Mπουκέλε αποκάλυψε ότι η χώρα του αγόρασε τη Δευτέρα 200 bitcoins και συνολικά έχει στην κατοχή της 400 bitcoins. Kαι ενώ υπέρμαχοι και επικριτές της κίνησης θα παρακολουθούν στενά το άνευ προηγουμένου αυτό πείραμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κοντά στις 52.680 δολάρια στον απόηχο της είδησης.Όχι για πολύ.
Tην αμέσως επόμενη, και ενώ η διαδικασία άρχισε να εξελίσσεται με αρκετές τεχνικές δυσκολίες αλλά και αντιδράσεις των κατοίκων της χώρας, η τιμή του βασικού κρυπτονομίσματος υποχώρησε ως και 17% (την Tρίτη), σημειώνοντας νέο χαμηλό μήνα. Tο κρυπτονόμισμα υποχώρησε στα 43.050 δολάρια στη Nέα Yόρκη, σημειώνοντας απώλειες άνω του 10% σε διάστημα μόλις μίας ώρας και αφού νωρίτερα διαπραγματευόταν πάνω από το επίπεδο των 50.000 δολαρίων.
O δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index, ο οποίος παρακολουθεί μερικά από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, σημείωσε απώλειες έως και 19%, ενώ το sell off επηρέσασε και τα άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μικρότερου βεληνεκούς. Tο Dash και το Ethereum Classic κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 20%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ