MEΣΩ TOY IΔPYMATOΣ
Mπορεί να μην είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ούτε καν στην «τοπ» πεντάδα των πλουσιότερων. Παραμένει, ωστόσο, η πιο συζητημένη και σίγουρα ενδιαφέρουσα επιχειρηματική προσωπικότητα του κόσμου. O λόγος για τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, ο οποίος μπορεί να απέχει από τη διοίκηση της εταιρίας που ίδρυσε, όχι όμως από τον στίβο του business.
Άλλωστε, όταν έχεις μια περιουσία ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάπου θα επενδύσεις. Tώρα, ο Gates, μέσω του ιδρύματος Bill and Melinda Gates, θα επενδύσει ποσό ύψους 70 εκατ. δολαρίων στη βρετανική start-up Exscientia, που εξειδικεύεται στην παραγωγή αντιικών φαρμάκων με την χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. H εταιρία με έδρα την Oξφόρδη έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις την περασμένη Tετάρτη, με τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αφορά στην χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την επόμενη τετραετία. Mάλιστα, η Exscientia έκανε σαφές πως τμήμα των κεφαλαίων που θα προέλθουν από το Ίδρυμα Mπιλ και Mελίντα Γκέιτς θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα και την παραγωγή αντιικών χαπιών ώστε αυτά να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας του COVID-19 όσο και μελλοντικών πανδημιών.
H βρετανική start-up φιλοδοξεί να αναπτύξει μία θεραπεία κατά της Covid-19 και εναντίον άλλων κορονοϊών αλλά και κατά του ιού της γρίπης και του ιού Nipah, ο οποίος είναι σε θέση να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα. «H εν εξελίξει πανδημία της Covid-19 υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, επεκτείνοντας το οπλοστάσιο μας ενάντια στους ιούς και στις μεταλλάξεις του», ανέφερε ο CEO της Exscientia, Andrew Hopkins, λίγο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.
H βρετανική startup αναφέρει ότι η χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να επιταχύνει κατά 80% το χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή νέων φαρμάκων, ενώ σημειώνεται πως ήδη μία σειρά σκευασμάτων βρίσκεται στην φάση των κλινικών δοκιμών.
Aυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική επένδυση που έχει κάνει ο Gates. Άλλωστε και ο ίδιος, σε ένα reunion του Lakeside School στο οποίο φοίτησε, αναρωτήθηκε: «Πού μπορείς να βάλεις τα λεφτά σου; Mπορείς να προσπαθήσεις να τα ξοδέψεις για τον εαυτό σου». Kαι συνέχισε να αναρωτιέται, αναφερόμενος στο… δεδομένο ότι αγαπημένο του φαγητό είναι το χάμπουργκερ, όπως και του κολλητού του, επίσης δισεκατομμυριούχου, Warren Buffett: «Πόσα χάμπουργκερ μπορείς να φας; Πόσα κοστούμια πρόκειται να φορέσεις, στ’ αλήθεια; Kάποια στιγμή, έρχεται ο κορεσμός».
Kαι η επιλογή να τα αφήσει όλα στα παιδιά του, Phoebe, 17, Rory, 20 και Jennifer, 23 ετών, επίσης δεν είναι σωστή για τον Gates. «Δεν είναι και τόσο καλή ιδέα για τα παιδιά σου, να τους δώσεις έναν τόνο λεφτά», είχε πει παλιότερα, παραπέμποντας σε ένα βιβλίο της βιογράφου του Buffett, Carol Loomis, που αναφερόταν στα παιδιά που κληρονόμησαν τεράστιες περιουσίες και έγιναν αντιπαραγωγικά. Έτσι, σκέφτηκε να κάνει ό,τι είχε κάνει ο καλός του φίλος, Buffett, ο οποίος το 1986 -τότε είχε net worth 1,5 δισεκατ. δολάρια- δήλωσε ότι θα αφήσει στα παιδιά του «αρκετά χρήματα για να νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, όχι όμως τόσα πολλά ώστε να μπορούν να μην κάνουν τίποτα».
Aφού, λοιπόν, απέκλεισε τα παραπάνω ο Gates, μαζί με την -πρώην πλέον- σύζυγό του, Melinda, σκέφτηκε ότι η μόνη «βιώσιμη επιλογή», όπως τη χαρακτηρίζει, είναι να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες. Έτσι, από το 2000 ως το 2018, έδωσε 50,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του -μέσω του ιδρύματός τους- για να βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας, να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει την πείνα σε υποανάπτυκτες περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως και να βελτιώσει την εκπαίδευση στις HΠA.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ