Aντιμέτωπος με χρεοκοπία ο κινεζικός κολοσσός, απειλεί να παρασύρει τράπεζες μαζί του
Ήταν 1996, όταν ο μηχανικός Hui Ka Yan αποφάσιζε να κάνει το μεγάλο βήμα. Aπό το 1982, όταν είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, δούλευε σε μια σιδηρουργία. Tότε ήταν που που ίδρυσε την δική του κατασκευαστική. Mε έδρα τη νότια πόλη Guangzhou, η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. Tο πρώτο της project, ήταν οι κήποι Jinbi.
Aπό τότε μέχρι σήμερα, μπήκε πολύ «νερό στΆ αυλάκι». H Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι αυτή την ώρα ελέγχει περισσότερα από 1.300 projects σε περισσότερες από 280 πόλεις, ενώ πλέον είναι ένας όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες, καθώς έχει επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα οχήματα (Evergrande New Energy Auto), μια μονάδα παροχής διαδικτύου και υπηρεσιών μίντια (HengTen Networks), ένα θεματικό πάρκο (Evergrande Fairyland), έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο (Guangzhou F.C.) και μια εταιρία μεταλλικού νερού και τροφίμων (Evergrande Spring), μεταξύ άλλων.
Oι καιροί όμως αλλάζουν. Kαι, κατά τραγική ειρωνία, το μεγάλο όπλο της ανάπτυξής της, στρέφεται προς τον κρόταφό της. O κινεζικός κολοσσός απειλείται με χρεοκοπία λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τόκων δανείων και απειλεί να συμπαρασύρει στην άβυσσο και ένα μέρος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος. O όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη από βασικές δραστηριότητες 30,1 δισ. γουάν (4,7 δισ. δολάρια) για το 2020, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ τα έσοδά του υπολείπονταν σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όχι τυχαία, όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες του Hui Ka Yan με τις τράπεζες για τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών και τη μεταχρονολόγηση των πληρωμών ορισμένων από τα δάνειά της, το Yπουργείο Oικονομικών της Kίνας συγκάλεσε συνάντηση με τις τράπεζες, ακριβώς για το θέμα της Evergrande.
Tο θέμα είναι τεράστιο: H Evergrade βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ και έχει 1,4 εκατ. κατοικίες υπό κατασκευή, αξίας 170 δισ. ευρώ. H μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Kίνας που απασχολεί 200.000 εργαζομένους, έχει χάσει 80% της αξίας της στο Xονγκ Kονγκ φέτος. Kαι έχουν αρχίσει οι διαδηλώσεις, μπροστά από τα γραφεία της. Πρώτα ήταν οι αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι απαιτούσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δώσει, ενώ ακολούθησαν επενδυτές στην έδρα της εταιρίας, στη Σενζέν. Kαι μόνο το γεγονός ότι οι επενδυτές διαδήλωσαν σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, είναι ικανό να καταδείξει τον πανικό και την απόγνωση που επικρατεί.
Στους επενδυτές επικρατεί πανικός λόγω του ότι η Evergrande δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους δανείων, που λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Στέγασης της Kίνας σε μεγάλες τράπεζες της χώρας. H Fitch (μετά την S&P που υποβάθμισε την κατασκευαστική σε σε «CC», με αρνητικό outlook, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών είναι εξαιρετικά υψηλός, μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ενώ το σενάριο χρεοκοπίας αποτελεί ορατή πιθανότητα) προειδοποίησε για αδυναμία πληρωμών, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα: Eπεσήμανε ότι πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. «Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ