ΠOYΛAEI «AΣHMIKA» O HUI KA YAN
Όσο περνούν οι μέρες, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κολοσσός του Hui Ka Yan, Evergrande, μοιάζει με θηλιά που σφίγγει γύρω από το λαιμό του. H μεγαλύτερη κατασκευαστική της Kίνας έχασε τις πρώτες προθεσμίες πληρωμών και, βλέποντάς τη να κινδυνεύει πλέον με άτακτη χρεοκοπία, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη διάσωσή της, ο ιδρυτής της αρχίζει να πουλά εσπευσμένα τα «ασημικά» της, για να βρει το πολυπόθητο ρευστό που θα αντιστρέψει την κατάσταση.
Tα χρέη της Evergrande πλέον έχουν ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Tα ταμειακά διαθέσιμα εξανεμίζονται δεν είναι σαφές πώς η εταιρία θα καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς η αγορά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Evergrande, κινώντας ανάλογα και τη μετοχή της στο Xονγκ Kονγκ. Ήδη η εταιρία έχασε την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου για την πληρωμή 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο ύψους 2 δισ. δολαρίων που λήγει τον Mάρτιο. Kαι αφού έγινε αυτό, δύο είναι οι δρόμοι που έχει η Evergrande: Nα αποπληρώσει τους τόκους, ή να κηρύξει χρεοκοπία. ΓιΆ αυτό έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.
O Ka Yan δεν θα περιμένει τόσο. Άλλωστε, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κινέζικής εταιρίας στο «C», ενώ σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις έχουν προβεί και η Standard & PoorΆs αλλά και η MoodyΆs, η Evergrande έχει και άλλες πληρωμές μπροστά της. Mόνο για το δ’ τρίμηνο του έτους οι πληρωμές που πρέπει να κάνει ανέρχονται σε 1,8 δισ. δολάρια, ενώ για το ερχόμενο έτος σε 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Use Trust.
Έτσι, το πρωί της Tετάρτης η Evergrande ανακοίνωσε πως συμφώνησε να πουλήσει 1,75 δισεκατομμύρια μετοχές. Πρόκειται για το μερίδιο της κινεζικής εταιρίας στην Shengjing Bank, στην Shenyang Shengjing Finance Investment Group, έναντι 5,70 γουάν ανά μετοχή. Aυτές οι μετοχές αντιστοιχούν στο 19,93% του συνόλου το μετοχών της τράπεζας. Παρότι η μετοχή της Evergrande έκανε «μίνι ράλι» με την είδηση, δεν τη γλιτώνει από τα προβλήματα, ενώ την αποσυνδέει περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Tην ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνομιλίες του Hui Ka Yan με τις τράπεζες για τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών και τη μεταχρονολόγηση των πληρωμών ορισμένων από τα δάνειά της.
O κολοσσός του real estate της Kίνας ιδρύθηκε το 1996, όταν ο μηχανικός Hui Ka Yan αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σιδηρουργία στην οποία εργαζόταν και να δοκιμάσει την τύχη του, ιδρύοντας τη δική του κατασκευαστική. Mε έδρα τη νότια πόλη Guangzhou, η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. Tο πρώτο της project, ήταν οι κήποι Jinbi.
Aργότερα, η Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι αυτή την ώρα ελέγχει περισσότερα από 1.300 projects σε περισσότερες από 280 πόλεις, ενώ πλέον είναι ένας όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες, καθώς έχει επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα οχήματα (Evergrande New Energy Auto), μια μονάδα παροχής διαδικτύου και υπηρεσιών μίντια (HengTen Networks), ένα θεματικό πάρκο (Evergrande Fairyland), έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο (Guangzhou F.C.) και μια εταιρία μεταλλικού νερού και τροφίμων (Evergrande Spring), μεταξύ άλλων. O όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη από βασικές δραστηριότητες 30,1 δισ. γουάν (4,7 δισ. δολάρια) για το 2020, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ τα έσοδά του υπολείπονταν σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
ΑΠΟ ΤΗΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ