Η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς από την περασμένη άνοιξη, ωστόσο αν ψάξει κανείς πιο βαθιά θα δει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο βαθμό ανάκαμψης, τόσο μεταξύ οικονομιών όσο και μεταξύ κλάδων, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs και προβλέπει ότι το ΑΕΠ σε 9 από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ξεπερνά ήδη το επίπεδο του 2019.
Σε αυτές τις οικονομίες περιλαμβάνονται και οι δύο μεγαλύτερες, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όμως την ίδια στιγμή οικονομίες όπως της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Μ. Βρετανίας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο δείκτης κινητικότητας των πολιτών
Παράλληλα, η Goldman σημειώνει ότι ο δείκτης ELI (Effective Lockdown Index) που αποτελεί συνδυασμό των περιορισμών και της κινητικότητας των πολιτών, είναι αυτός που οδηγεί την ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι πλέον οι δύο αυτοί παράγοντες δεν εξαρτώνται τόσο πολύ ο ένας από τον άλλο.
Πέρσι, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, η πτώση του ELI από τα υψηλά επίπεδα που βρισκόταν οδήγησε σε γρήγορη ανάκαμψη τους κλάδους που σχετίζονται λιγότερο με την πανδημία, όπως της μεταποίησης και της κατοικίας.
Από τότε, η παγκόσμια βιομηχανική και κατασκευαστική δραστηριότητα έχει γίνει ηπιότερη καθώς ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στη ζήτηση και στην προσφορά. Αντιθέτως, η πρόσφατη υποχώρηση του δείκτη ELI έχει οδηγήσει σε σταδιακή και γενικότερα ατελή ανάκαμψη τους πιο ευαίσθητους στην πανδημία κλάδους, όπως της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, των μεταφορών, της φιλοξενίας και της εστίασης.
Έως τα τέλη του 2022, η ανάπτυξη θα επιβραδύνει περαιτέρω στο 3%
Έως τα τέλη του 2022, η Goldman εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει περαιτέρω στο 3% παγκοσμίως και στο 1,5% στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη βασίζεται στην εκτίμηση ότι η επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής θα περάσει σε αρνητικό έδαφος και η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να ομαλοποιείται.
Επίσης, για να υπάρξουν περαιτέρω κέρδη από το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει να υπάρξει και σημαντική πρόοδος σε ιατρικό επίπεδο.