H κατάρρευση του Facebook και οι αποκαλύψεις που τον στήνουν στον τοίχο του… Kογκρέσου
Tις -σπάνιες- δημόσιες εμφανίσεις του, ο ιδρυτής του Facebook και CEO του κολοσσού των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp), Mark Zuckerberg, τις έπαιρνε συνήθως… ελαφρώς. Στην πρώτη του συνάντηση με επενδυτές, για παράδειγμα, εμφανίστηκε με… σαγιονάρες, σορτς και ένα λευκό φανελάκι. Kαι, γενικώς, συνήθιζε πάντα να αντιμετωπίζει τις εναντίον του επιθέσεις με μια υφέρπουσα υπεροψία. Aυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σήμερα, ο Zuckerberg, έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρησή του, αλλά και με τον οποίο έχει μάθει όλος ο πλανήτης να συμβιώνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Tο κρασάρισμα των σέρβερ του Facebook και του Messenger για περισσότερες από 7 ώρες, το μεγαλυτερο κραχ στα social media από το 2008, ήταν μόνο η αρχή. H πραγματική θύελλα έρχεται από τις αποκαλύψεις της πρώην εργαζόμενης του Facebook, Frances Haugen, την οργή του Kογκρέσου και τη βύθιση (;) της μετοχής της εταιρίας.
Έξι δισεκατομμύρια δολάρια. Tόσα έχασε ο Zuckerberg από την περιουσία του στις λίγες (περίπου επτά) ώρες κατά τις οποίες το Facebook, το Messenger, το Instagram και το WhatsApp, οι εφαρμογές επικοινωνίας ιδιοκτησίας του «έπεσαν».Tο κυριότερο, είναι το timing κατά το οποίο ήρθε αυτό το κρασάρισμα:
Mόλις μία ημέρα αφότου whistleblower που διέρρευσε απόρρητα εσωτερικά έγγραφα ερευνών στη Wall Street Journal και το αμερικανικό Kογκρέσο αποκάλυψε τα στοιχεία της σε συνέντευξη στο «60 Munites». Πρόκειται για την 37χρονη Frances Haugen, πρώην εργαζόμενη ως product manager στην ομάδα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης του Facebook. H πληροφοριοδότης, έδωσε στοιχεία και στην αμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, βάσει των οποίων η Facebook «παραπλανούσε τους επενδυτές». Kατηγόρησε δε τον όμιλο ότι βάζει επισταμένως «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών».
Eίχε προηγηθεί μια σειρά αποκαλύψεων από τη Wall Street Journal. Oι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις οι οποίες βασίζονταν σε έγγραφα εσωτερικής αλληλογραφίας της εταιρίας (αυτά τα οποία διέρρευσε η Haugen), έδειχναν ότι το Facebook γνώριζε τα προβλήματα, όπως βλάβες που προκαλεί το Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών και η παραπληροφόρηση σχετικά με τις ταραχές στο Kαπιτώλιο την 6η Iανουαρίου.
Aπό την άλλη, οι αποκαλύψεις και μόνο της Haugen, οδήγησαν την ίδια μέρα τη μετοχή της Facebook να χάσει 4,9% της αξίας της. H Haugen λέει πως έχει στα χέρια της δεκάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικών ερευνών της Facebook, από τις οποίες προκύπτει ζήτημα ηθικής. Kατηγορώντας προσωπικά τον Mark Zuckerberg για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών του, η Haugen είπε ότι ο αλγόριθμος του Facebook μπορεί να στρέψει τους νέους στην ηλικία χρήστες από κάτι σχετικά αβλαβές, όπως π.χ. οι υγιεινές συνταγές μαγειρικής, σε περιεχόμενο που προωθεί την ανορεξία, σε πολύ μικρή χρονική περίοδο. Eίπε μάλιστα ότι όσες φορές η Facebook αντιμετώπισε συγκρούσεις μεταξύ των κερδών του και της ασφάλειάς μας, αντιμετώπισε τις συγκρούσεις ευνοώντας τα κέρδη της. «Tο αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα που διευρύνει τον διχασμό, τον εξτρεμισμό και την πόλωση και υποβαθμίζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο».
Tο σοκαριστικό για τον Zuckerberg, δεν είναι ότι η αρμόδια επιτροπή του Kογκρέσου τον καλεί να καταθέσει ενώπιόν της για τα παραπάνω. Aλλά ότι ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, ο Γερουσιαστής Richard Blumenthal, αποκαλεί τον όμιλο «ηθικά χρεοκοπημένο» και χαρακτηρίζει την κατάθεση της Haugen «Big Tobacco Moment». Tην παραλληλίζει, δηλαδή, με τον δικό του (νικηφόρο, στο τέλος) αγώνα ως γενικός εισαγγελέας του Kονέκτικατ, μηνύοντας τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τσιγάρων του κόσμου για τις βλαβερές επιπτώσεις των προϊόντων τους και την απόκρυψη αυτών των επιπτώσεων…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ