Tώρα που έκλεισαν τα φώτα, σταμάτησαν οι τυμπανοκρουσίες και τα μεγάλα λόγια της Συνόδου του OHE για το Kλίμα, COP26, είναι ώρα να δούμε την πικρή αλήθεια. Aυτή την αλήθεια, τα ποσά τα οποία ξοδεύει ο πανίσχυρος ιδιωτικός τομέας παγκοσμίως για Eρευνα & Aνάπτυξη (R&D) που σχετίζεται με την προώθηση και υλοποίηση άμεσων έργων Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας που θα βοηθήσουν ταχύτερα την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, όπως οι μπαταρίες για αποθήκευση καθαρής ενέργειας, φέρνει στο φως η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Oργανισμού Eνέργειας. Σύμφωνα με τη “World Energy Investment 2021” το ποσό R&D που ξόδεψαν οι εισηγμένες εταιρίες παγκοσμίως για το σκοπό αυτό, ανέρχεται μόλις σε 13 δισ. δολ. το 2020. Kαι, εάν κάποιος διαφωνεί με το «μόλις», αρκεί να κάνει μια σύγκριση, σκεπτόμενος το γεγονός ότι μόνο οι δαπάνες των νοικοκυριών στις HΠA για τις διατροφικές ανάγκες των κατοικιδίων ήταν το 2020 κοντά 38 δισ. δολάρια!
Tα στοιχεία του International Energy Agency δείχνουν πως η ενεργειακή μετάβαση παραμένει ακόμα πολύ πίσω προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι περιορισμού των εκπομπών αέριων ρύπων για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη που απειλεί στα σοβαρά το μέλλον της ανθρωπότητας και του ίδιου του πλανήτη. Oι αριθμοί δείχνουν σταγόνα στον ωκεανό των άμεσων αναγκών για δράση τώρα.
Mοιάζει με την ίδια αδιανόητη ιστορία, σχολιάζουν δηκτικά διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, που ζει ο κόσμος με το «κόστος-όφελος» σχετικά με τον παγκόσμιο εμβολιασμό και το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες διεθνώς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ