Το 1 προς 11 έναντι του δολαρίου «αγγίζει» η λίρα
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ερντογάν, κατέστησε πιο σαφές από ποτέ ότι δεν θα εγκαταλείψει την εκστρατεία του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, παρά την αποδυνάμωση του νομίσματος και την άνοδο του πληθωρισμού.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, υπό τον διοικητή Sahap Kavcioglu, μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για μια ακόμη μείωση, αφότου ο Ερντογάν δεσμεύθηκε την παραμονή της απόφασης να συνεχίσει να αγωνίζεται για χαμηλότερα επιτόκια.
Επικαλούμενος ισλαμικές διδαχές που απαγορεύουν την τοκογλυφία, τα σχόλια του ήταν η πιο πρόσφατη ένδειξη της ανορθόδοξης πεποίθησης του ότι τα υψηλά επιτόκια είναι αυτά που προκαλούν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν.
Πιεσμένη από τις απαιτήσεις του προέδρου, Ερντογάν, η νομισματική αρχή έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης σε δύο συνεχόμενες και απροσδόκητες κινήσεις, πριν από τη σημερινή.
Η τουρκική λίρα, η οποία δέχεται απανωτές πιέσεις, ιδιαίτερα μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν για συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων, υποχωρεί εκ νέου μετά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα διαμορφώνεται στις 10,9765 έναντι του δολαρίου, ενώ είχε αγγίξει και τα 10,98 έναντι του αμερικανικού νομίσματος νωρίτερα το πρωί, σχεδόν 9% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.
Η πτώση του νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, επιδεινώθηκε την Τετάρτη από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ότι θα συνεχίσει τη μάχη του εναντίον των επιτοκίων, “μέχρι το τέλος”.
Η επιμονή του Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια και οι συχνές αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, εν μέρει λόγω διαφωνιών πολιτικής, έχουν βλάψει σοβαρά την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια, πλήττοντας τη λίρα.
Ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα θα λάμβανε την απόφαση της ανεξάρτητα, εν μέσω κατηγοριών για έντονη πολιτική πίεση προς τους φορείς χάραξης της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, η μη συμμόρφωση με τις προτιμήσεις του, έχει κοστίσει σε τρεις κεντρικούς τραπεζίτες τη θέση τους.
Ο Kavcioglu είναι ο τέταρτος διοικητής από το 2019, με τον πρόεδρο να έχει απολύσει τους τρεις άμεσους προκατόχους του, απομακρύνοντας και μέλη της επιτροπής που αντιτάχθηκαν στις περικοπές.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία δηλώνει πως οι πιέσεις των τιμών είναι προσωρινές, ξεκίνησε να δίνει ισχυρά μηνύματα τον Σεπτέμβριο και προχώρησε σε έναν κύκλο χαλάρωσης αργότερα τον ίδιο μήνα.
Έκτοτε, έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16%, και σήμερα στο 15%.
Η επιθετική χαλάρωση έχει διαλύσει τις όποιες προσδοκίες και άφησε την Τουρκία ουσιαστικά μόνη της σε έναν κόσμο σύσφιξης της πολιτικής.
“Ακόμη και αν διατηρηθούν αμετάβλητα (ή αυξηθούν) τα επιτόκια, μπορεί να δοθεί μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο νόμισμα, καθώς θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του προέδρου και εάν θα αποφασίσει να απολύσει άλλον έναν διοικητή της κεντρικής τράπεζας”, αναφέρει αναλυτής της Capital Economics.
Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει περισσότερο από το 32% της αξίας της, και έχει χάσει περισσότερο από 65% τα τελευταία τρία χρόνια.